Preskoči na glavno vsebino

Objave

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh  Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze  Sestavine: 300g prosene kaše – surovo proso 350ml mlačne vode 40ml oljčnega olja 1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec  ( Hvala Pajs brez obresti ) ½ vinski kamen v vrečki ½ ČŽ soli – oz po okusu Po izbiri lahko dodate kakšna semena 1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase. 3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec. 4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje. 5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom. 6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo. 7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač. 8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepih

Fermentirani ajdov kruh

Fermentirani ajdov kruh  Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze  Sestavine: 425g surove ajde 290ml vode + vodo za namakanje ½ ČŽ soli Ščep suhega peteršilja In po izbiri lahko dodamo 2 Ž sončničnih semen 1. Ajdo namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Ajdo nato damo v blender z 290ml vode in dobro zblendamo do gladke mase. 3. Maso prelijemo v steklen kozarec, posodo (ne uporabiti kovinske posode). Pokrijemo s čisto krpo ali stekleno posodo … malo zraka more priti zraven. V pečici hranimo na 35 stopinj celzija. V primeru, da nimate tako nizke temperature za nastaviti v pečici, predlagam, da vseeno fermentirate v pečici, da bo konstantna temperatura in vseeno bo bolj toplo, vendar bo trajalo malo dlje, nekoliko 16-24 ur. 4. Pustimo fermentirati 7 ur. Po 7 urah moremo videti, da masa narašča, fermentira, nastajajo mehurčki. Če tega še ne vidimo, pustimo fermentirati malo dlje. Ko vidimo, da ferm

Brezgrešni Čokoladni, ajdovi mufini

Brezgrešni Čokoladni, ajdovi mufini  Čokoladni ajdov mufin z vlakninami, zdravimi maščobami in brezgrešni  Ajdovi čokoladni mufini brez laktoze in brez glutena Sestavine: 100g kokos olja, stopljen 375ml vode ali rastlinsko mleko (ali mešano) 1 veliko jajce 1 ČŽ jabolčni kis 1 ČŽ vanilijev extrakt ali 1 vanilijev strok 150g ajdove moke 50g nesladkan 100% kakav v prahu 30g tapioka moka 55g nerafiniran surov trsni sladkor 1ČŽ vinski kamen ½ ČŽ soda bikarbona – na sodo bikarbono stisnemo malo limoninega soka, da aktiviramo sodo Ščep soli – po izbiri Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. V veliki posodi zmešaj olje, vodo ali mleko, jajce, kis, in vanilijo, da se med seboj dobro premešajo. Nato dodaj k sestavinam v posodi, kjer smo pripravili ajdovo moko, kakav, tapioka moko, sladkor, vinski kamen, sodo bikarbono in sol. Vse zelo dobro premešamo. Pripravimo model za pečenje mufinov in jih napolnimo s papirnatimi modelčki. Mase je za 12 velikih mufinov ali nekj

Bučkini mufini brez grešnosti

Bučkini mufini brez grešnosti  Bučkini mufini brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez laktoze Čas priprave: 25-30 min 12 mufinov Sestavine: 150g kuhana zmečkana v pire muškatna – hokaido bučka 60g razmaščene mandljeve moke – po želji lahko daš 30g mandljeve moke in 30g razmaščene lešnik moke 20g razmaščena makadamijeva moka 20g razmaščena lešnik moka 3g Konjak moka  5g razmaščena kokos moka 3-5g cimet 1/2ČŽ vanilija v prahu 1/2ČŽ soda bikarbona 50g eritritol oz. po okusu ali sladilo, ki ga uporabljaš 1ČŽ rožna voda – po želji 6ČŽ limonin sok bio Ščep soli 1 celo jajce 300g beljaka Ščep nastrgane lupinice limone ali pomaranče Vse suhe sestavine premešamo in dodamo mokre sestavine. Vse dobro premešamo in napolnimo modelčke za mufine predhodno posprejane z oljem. Pečemo na 180-190 stopinj celzija – odvisno od moči pečice. 20-25 minut. Postrežemo takšne kot so, ali posipamo z eritritolom v prahu, ali dodamo kakšno žličko marmeladice ali arašidovega masl

Čokoladni liker brez laktoze

Čokoladni liker brez laktoze  Praznični čokoladni liker brez laktoze  Sestavine: 2 l rastlinskega mleka ( kokosovo, mandjevo ali riževo z vanilijo ) 200g ali eritritola ali nerafiniran surov trsni sladkor 6 meric stevia ( da malo zmanjšamo kalorije ) 120g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 3 veganske čokoladne pudinge – če ne potrebiješ paziti na low fodmap lahko od pajs brez obresti 4 dcl ruma, v primeru low fodmap pa viski Postopek: Od rastlinskega mleka odvzamemo nekaj mleka, da zmešamo s pudingom in kakavom, preostali del mleka zavremo. Pripravimo kot da bi kuhali pudding. Ko zavre počasi dodamo mešanico mleka s pudingom in kakavom. Mešamo do goste konsistence. Na koncu dodamo izbrano sladilo in stevio, ter viski ali rum. Prelijemo v blender in dobro zblendamo, da ne bo kakršnihkoli grudic. Počakamo, da se liker malo ohladi in nato prelijemo v stekleno steklenico oz. Steklenice in če imamo za darilo v okrasne stekleničke. Preden pa s

Zame in zate Marmorni kolač brez laktoze in glutena

Zame in zate Marmorni kolač  brez laktoze in glutena  Marmorni kolač kot iz otroških let, brez laktoze in glutena  Dobiva se pod omelo. Pekač za marmorni kolač - šarkelj premera 25 cm ali malo manj Sestavine: 150 g nerafiniran surov trsni sladkor ali eritritol ali – 3 -4 merice stevie 4 rumenjaki 1 vaniljev strok 125 ml kokos olja ( 150 ml vode ali rastlinsko mleko  Ker je praznično vzdušje, lahko tekočino razpolovimo. Torej 150ml damo na pol in uporabimo 75ml rastl. Mleka ali vode in 75 ml ruma – ljudje, ki pa ne smemo fermentiranih sladkorjev pa viski ). 170 g bananine moke 1 vanilijev pudding vegan ali od pajs brez obresti, ki je tudi vegan ½ ČŽ sode bikarbone 4 beljaki – naredimo sneg 30 g kakava brez dodanega sladkorja Vse sestavine dobro premešamo, razen kakava in snega iz beljaka. Nato dodamo sneg in rahlo z lopatko zmešamo. Približno četrt svelte mase prelijemo v drugo skodelico in ji dodamo – tej masi, ki jo je manj – kakav in premešamo, ze

Rumove kroglice brez laktoze, brez glutena

Rumove kroglice brez laktoze, brez glutena  Rumove kroglice brez laktoze, brez glutena, low fodmap  Naj sneg zunaj prinese sijaj vašemu obrazu in duši. Želim vam blagoslovljeno jutro in dan naprej. Sestavine: 300g vegansko maslo ali kokos maslo 1 dcl ruma, za low fodmap pa viski 80g temne 85% čokolade stopljene 30g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 100-150g oz. po okusu nerafiniran mleti surov trsni sladkor ali eritritol v prahu 400g keksov (zmleti v multipraktiku) po mojem receptu brez glutena brez laktoze , ali albert keksi če nimaš nikakršnih težav z zdravjem– po izbiri Ščep pomarančne posušene lupine – kupila v Mulleru od Alnatura – pomarančna lupina naredi bolj čokoladni priokus Približno 100g kokos mrvic za povaljati kroglice Način izdelave: Zmeljemo kekse in primešamo ostale sestavine. Ko dobimo trdo maso iz nje oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v mletem sladkorju ali kokos mrvicah ali namakamo v stopljeno čokolado. Po izbir

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap  Mehki vanilijevi keksi brez laktoze, brez glutena, low fodmap  Pa naj bo lep, miren in poln ljubezni Božični čas, ki naj traja vso leto. Sneg je iskriv kot milijon majhnih sončkov. Sestavine: 300g bananine moke 270g riževe moke – lahko zamenjate za katero od razmaščenih mok 4 rumenjaki 350g vegansko maslo ali kokos maslo 1dcl rastlinsko mleko po izbiri brez dodanega sladkorja 1 vanilijev strok ½ ČŽ soda bikarbona 1 veganski vanilijev pudding brez dodanega sladkorja ali od pajs brez obresti 200g nerafiniran surov trsni sladkor zmlet v prahu ali eritritol v prahu – po izbiri Pečico predhodo segrejemo na 180 stopinj celzija in pečemo 12 min odvisno od moči pečice. Vse sestavine dobro premešamo. Najbolje, da izdelujemo Božične kekse na leseni površini. Potrosimo jo z izbrano moko in testo razvaljamo, najbolje z lesenim valjarjem. Lahko valjamo med dvema peki papirejma ali brez, poskusimo, kaj nam leži najbolje. Izrezujemo i

Snežne kepice - Schneenockerl brez mlečnin in brez glutena

Snežne kepice - Schneenockerl brez mlečnin in brez glutena  Snežne kepice - Schneenockerl popolnoma brez mlečnin in brez glutena  Primeren za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Brez glutena, brez laktoze. Sestavine: 1,5L rastlinsko mleko – kokosovo oz. Po želji, jaz sem uporabila riževo z naravno dodano vanilijo brez dodanih sladkorjev (2dcl mleka odvzamemo, da imamo za premešati puding v prahu, preden ga dodamo prevretemu mleku) 500 ml beljaka – naredimo sneg 2 rumenjaka – zmešamo z izbranim sladilom – rumenjaka ni potrebno dodajati, po izbiri 30-50g nerafiniran surov trsni sladkor oz. sladilo po izbiri – eritritol oz po okusu sladkamo 1 1/2 vegan puding brez sladkorja ali NOcarb puding –vanilij od Pajs brez obresti 1 strok vanilije 0,5dcl viski ali po izbiri rum Rastlinsko mleko (po izbiri) zavremo. Nato nastavimo štedilnik na z

Flufi čokoladni marmorni kolač ali torta brez laktoze

Flufi čokoladni marmorni kolač ali torta brez laktoze Flufi čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta  Sestavine: 200 g bananina moka – lahko mešana z riževo moko Če bomo delali čokoladni okus dodamo 35g kakava v prahu 120g nerafiniran surovi trsni sladkor ali eritritol oz. po okusu 10-12 jajc proste reje / ločimo beljake od rumenjakov 10 čajne žličke olja 300 ml vode ali rastlinsko mleko – priporočam rastlinsko mleko, ker je okus bogatejši ½ ČŽ soda bikarbona par kapljic limone, takrat začne soda b. delovati 1 strok vanilije Ščep muškatni orešček V prazničnem času lahko dodamo 4 Ž viski ali rum POSTOPEK: Ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepemo s polovico nerafiniraneda surovega sladkorja ali eritritola v trd sneg. Rumenjakom dodamo vanilijev strok, olje in preostalo polovico nerafiniranega surovega trsnega sladkorja ali eritritola, stepemo z ročnim mešalnikom do penaste konsistence. Dodamo vodo ali rastlinsko mleko in ponovno premešamo.