Preskoči na glavno vsebino

Zame in zate Marmorni kolač brez laktoze in glutena

Zame in zate Marmorni kolač  brez laktoze in glutena 

Marmorni kolač kot iz otroških let, brez laktoze in glutena 

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Dobiva se pod omelo.
Pekač za marmorni kolač - šarkelj premera 25 cm ali malo manj

Sestavine:
150 g nerafiniran surov trsni sladkor ali eritritol ali – 3 -4 merice stevie
4 rumenjaki
1 vaniljev strok
125 ml kokos olja

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

( 150 ml vode ali rastlinsko mleko 
Ker je praznično vzdušje, lahko tekočino razpolovimo. Torej 150ml damo na pol in uporabimo 75ml rastl. Mleka ali vode in 75 ml ruma – ljudje, ki pa ne smemo fermentiranih sladkorjev pa viski ).
170 g bananine moke
1 vanilijev pudding vegan ali od pajs brez obresti, ki je tudi vegan
½ ČŽ sode bikarbone
4 beljaki – naredimo sneg
30 g kakava brez dodanega sladkorja

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Vse sestavine dobro premešamo, razen kakava in snega iz beljaka. Nato dodamo sneg in rahlo z lopatko zmešamo.

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Približno četrt svelte mase prelijemo v drugo skodelico in ji dodamo – tej masi, ki jo je manj – kakav in premešamo, zelo dobro. Jaz kakavu dodam malenkost vode in zmešam, da dobim gladko maso in dokaj gusto, ampak lažje za premešat k svetli masi.

Pečemo v predhodno ogreti navadni pečici na 180 stopinjah Celzija, približno 35-45 min. Model za marmorni kolač posprejamo z oljem in maso prvo vlijemo svetlo maso, nato pa temno maso počasi in s palčko za ražnjiče delamo v notranjost mase kroge, da se temna prelije s svetlo maso. 


Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Ko se marmorni kolač speče, počakamo, da se malo ohladi, nato pa ga zvrnemo iz pekača. Po želji marmorni kolač posipamo s sladkorjem - eritritolom v prahu. Ali prelijemo z vanilijevo kremo, ali …. Možnosti je veliko, po izbiri.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Veganski Čokoladni in kokosov liker

Veganski Čokoladni in kokosov liker  Veganski Čokoladni in kokosov liker (LOW FODMAP)  Hvala Pajs brez obresti za sestavine. Primeren za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja ČOKOLADNI LIKER Hranilna vrednost za celotni recept: 947,3kcal 8,7g M / 32g OH / 4,7g S / 13,8g B / 17,7g V Sestavine: 1l kokos, mandljevega, kokos ovseni ali čokoladno kokosovega mleka od Alpro ( jaz sem mešala 0,5l kokos ovseni in 0,5l čokoladni kokos od Alpro) 150g eritritola ali 50g kokos sladkor oz. po okusu 50g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 1 NOcarb puding – čokolada od Pajs brez obresti 3dcl viski ali po izbiri rum 2dcl rastlinskega mleka odvzamemo in premešamo s pudingom. Preostalo mleko segrejemo do vretja.   Ko mleko zavre dodamo počasi mešanico pudinga in premešamo, dodamo eritr...

LCHF PALEO Velikonočni kruh

LCHF PALEO Velikonočni kruh  Velikonočni kruh brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja Čas priprave: Skupaj s časom pečenja približno 1h in 20 min Hranilna vrednost na celotni recept: 939,1kcal 32,7g M / 37,7g OH / 8,4g S / 118,1g B / 46,2g V Hranilna vrednost na 1 kos od 20: 47kcal 1,6g M / 1,9g OH / 0,4g S / 5,9g B / 2,3g V Hranilna vrednost na 1 kos od 25: 37,6kcal 1,3g M / 1,5g OH / 0,3g S / 4,7g B / 1,8g Sestavine: 80g razmaščene kokos moke 40g razmaščene makadamijeve moke 40g grahovi protein brez okusa (lahko zamenjamo za katero od oreščkov razmaščeno moko) 40g razmaščena arašidova moka – protein (lahko zamenjamo za katero drugo razmaščeno oreščkovo moko) 2g konjak moka 20-40g eritritol – po okusu 135g kokos mandelj mleko od Alpro, ki ima na 100g 24kcal 1 celo jajce 400g beljak 1dcl donat 1 vanilijev strok Vse sestavine dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Maso za Velikonočni kruh vlijemo v kruho...

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z...