Preskoči na glavno vsebino

Zame in zate Marmorni kolač brez laktoze in glutena

Zame in zate Marmorni kolač  brez laktoze in glutena 

Marmorni kolač kot iz otroških let, brez laktoze in glutena 

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Dobiva se pod omelo.
Pekač za marmorni kolač - šarkelj premera 25 cm ali malo manj

Sestavine:
150 g nerafiniran surov trsni sladkor ali eritritol ali – 3 -4 merice stevie
4 rumenjaki
1 vaniljev strok
125 ml kokos olja

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

( 150 ml vode ali rastlinsko mleko 
Ker je praznično vzdušje, lahko tekočino razpolovimo. Torej 150ml damo na pol in uporabimo 75ml rastl. Mleka ali vode in 75 ml ruma – ljudje, ki pa ne smemo fermentiranih sladkorjev pa viski ).
170 g bananine moke
1 vanilijev pudding vegan ali od pajs brez obresti, ki je tudi vegan
½ ČŽ sode bikarbone
4 beljaki – naredimo sneg
30 g kakava brez dodanega sladkorja

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Vse sestavine dobro premešamo, razen kakava in snega iz beljaka. Nato dodamo sneg in rahlo z lopatko zmešamo.

Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Približno četrt svelte mase prelijemo v drugo skodelico in ji dodamo – tej masi, ki jo je manj – kakav in premešamo, zelo dobro. Jaz kakavu dodam malenkost vode in zmešam, da dobim gladko maso in dokaj gusto, ampak lažje za premešat k svetli masi.

Pečemo v predhodno ogreti navadni pečici na 180 stopinjah Celzija, približno 35-45 min. Model za marmorni kolač posprejamo z oljem in maso prvo vlijemo svetlo maso, nato pa temno maso počasi in s palčko za ražnjiče delamo v notranjost mase kroge, da se temna prelije s svetlo maso. 


Marmorni kolač kot iz otroških let brez laktoze in glutena

Ko se marmorni kolač speče, počakamo, da se malo ohladi, nato pa ga zvrnemo iz pekača. Po želji marmorni kolač posipamo s sladkorjem - eritritolom v prahu. Ali prelijemo z vanilijevo kremo, ali …. Možnosti je veliko, po izbiri.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

LCHF PALEO Kokosov sladoled

LCHF PALEO Kokosov sladoled   Kokosov sladoled brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja  Priprava časa z delom in skupaj zmrzovanjem: 3-4 ure Priprava časa samo z delom in mešanjem na sladoledni apparat: 1 ura Lahko razdelis na 2-4 porcije ali imaš za prigrizek, pa pajsneš cel sladoled sam. Hranilna vrednost na celotni recept: 278,5kcal 21,3g M / 9,3g OH / 1,8g S / 7,1g B / 8,6, V Sestavine: 250g kokos mleko, na 100g naj vsebuje vsaj 6-7g maščobe (iz hladilnika, da je strjen) 200g kokos jogurt Eritritol po okusu – v prahu Cimet Vanilija v prahu ali strok vanilije Vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Po izbiri lahko dodamo 2-3g konjak moke in dobro zmešamo v mešalniku (za boljšo gostoto). Postavimo v zmrzovalnik  in nekje na pol ure premešamo sladoled. V zmrzovalniku naj bo od 1-3 ur bos videl-a med mešanjem kakšna bo konsistenca. Morda bo potrebno več ali manj časa. Če pa imamo sladoledni apparat pa sladoledno maso damo v apparat in pustimo,

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh  Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze  Sestavine: 300g prosene kaše – surovo proso 350ml mlačne vode 40ml oljčnega olja 1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec  ( Hvala Pajs brez obresti ) ½ vinski kamen v vrečki ½ ČŽ soli – oz po okusu Po izbiri lahko dodate kakšna semena 1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase. 3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec. 4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje. 5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom. 6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo. 7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač. 8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepih

Vegansko kokosovo pecivo-kocke

Vegansko kokosovo pecivo-kocke  Veganske kokosove kocke brez glutena, brez laktoze, brez jajc, brez sladkorja  Biskvit: Predhodno segrejemo pečico na 170-180 stopinj celzija. 400g ( če brez glutena uporabimo razmaščeno mandljevo moko ali mešanico moke brez glutena) v nasprotnem primeru lahko uporabimo pirino moko ) 100g kokosovih mrvic 120g kokos sladkor ½ ČŽ sode bikarbone 60g kokos olje ali oljčno olje – tekoče 1 strok vanilijev 3 ČŽ naravni vanilijev extract – po izbiri, ni nujno, če nimaš – izboljša pa okus 4 Ž rum ali viski – tudi po izbiri – ampak sedaj med prazniki poda magično noto 1 ČŽ cimet ¼ klinčki v prahu Par kapljic limonin in pomarančni extract – olje / ali naribana lupine, mora biti BIO ½ L donat Z mešalnikom dobro premešamo. Pekač premer pribl. 37 cm x 21 cm posprejamo z oljem ali vanj damo peko papir in tudi posprejamo z oljem. Maso vlijemo v pekač in pečemo na 170-180 stopinj celzija – odvisno od moči pečice približno 30 minut. Prever