Preskoči na glavno vsebino

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh 

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze 

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

Sestavine:
300g prosene kaše – surovo proso
350ml mlačne vode
40ml oljčnega olja
1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec (Hvala Pajs brez obresti)
½ vinski kamen v vrečki
½ ČŽ soli – oz po okusu
Po izbiri lahko dodate kakšna semena

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo.
2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase.

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec.
4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje.
5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom.

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo.
7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač.
8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepihu.

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

9. Pečemo 1 uro na 185-190 stopinj celzija. Jaz sem pokrila s srebrnim papirjem, da ne bi bila preveč debela tda skorja. Zadnjih 15 minut odstranimo folijo in pečemo brez nje.
10. Preverimo z nožem ali je sredica zapečena. Če ni še malo podaljšamo pečenje, v nasprotnem primeru pustimo kruh v neprižagani pečici še 10 min, nato odstranimo iz peko papirja.
11. Če smo uporabili peko papir, lahko peko papir takoj odstranimo in odložimo kruh na brisačke, da vpije odvečno vlago. Pustimo kruh, da se ohladi vsaj 30 minut preden ga razrežemo. Dlje tem bolje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Paleo in LCHF rools ala Mojca

Paleo in LCHF rolls ala Mojca  Brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez laktoze Čas priprave: 30 min Za 4-6 oseb Sestavine: 25g razmaščene mandljeve moke 35g vegy proteinov – če nimaš zamenjaj za mandljevo ali kokos moko 20g razmaščene makadamijeve moke 20g razmaščena bučna semena moka 10g razmaščena kokos moka 5g ovseni kosmiči brez glutena ali zamenjaj za eno izmed prejšnjih zapisanih mok 1 ČŽ soda bikarbona Ščep soli 3 cela kokošja pašniška jajca 100g beljaka Vse suhe sestavine dobro premešamo, nato dodamo jajca in beljak. Dobro premešamo. Pustimo stati 10 min, da se masa malo zgosti. Po pretečenem času oblikujemo z mokrimi dlanmi okrogle rollse – kajzerice 6 komadov. Zelo nežno, ker testo je mehko, ampak gre oblikovati, če imamo mokre dlani. Nato položimo na pekač, na peko papir. Pečemo na 180-190 stopinj celzija 15 min. Serviramo tople ali hladne. Hranilna vrednost za celotni recept: 736,2kcal 31,7g M / 21,3g OH / 1,8g S / 87,5g B / 11g V...

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap  Mehki vanilijevi keksi brez laktoze, brez glutena, low fodmap  Pa naj bo lep, miren in poln ljubezni Božični čas, ki naj traja vso leto. Sneg je iskriv kot milijon majhnih sončkov. Sestavine: 300g bananine moke 270g riževe moke – lahko zamenjate za katero od razmaščenih mok 4 rumenjaki 350g vegansko maslo ali kokos maslo 1dcl rastlinsko mleko po izbiri brez dodanega sladkorja 1 vanilijev strok ½ ČŽ soda bikarbona 1 veganski vanilijev pudding brez dodanega sladkorja ali od pajs brez obresti 200g nerafiniran surov trsni sladkor zmlet v prahu ali eritritol v prahu – po izbiri Pečico predhodo segrejemo na 180 stopinj celzija in pečemo 12 min odvisno od moči pečice. Vse sestavine dobro premešamo. Najbolje, da izdelujemo Božične kekse na leseni površini. Potrosimo jo z izbrano moko in testo razvaljamo, najbolje z lesenim valjarjem. Lahko valjamo med dvema peki papirejma ali brez, poskusimo, kaj nam leži najbolje. Izr...

Paleo pečen bučkin cvet

Paleo pečen bučkin cvet  Paleo bučkin cvet brez laktoze, brez glutena  Čas priprave: 10-15 min Hranilna vrednost za eno palačinko: 82,3kcal 1,1g M / 2,3g OH / 0g S / 15,8g B / 4,1g V Sestavine za 1 palačinko: 10g razmaščene kokos moke ali katere koli razmaščene moke iz oreščkov 5g grahovih beljakovin ali katero od razmaščenih mok - makadamijeva bi pasala 100g beljaka ali 1 celo jajce ščep cimeta Vse sestavine dobro premešamo. Cvetove bučk namakamo v maso in spečemo v tefal posodi, na ogretem kokosovem olju (1/2 čajne žličke kokosovega olja, toliko, da se cvet ne sprime na posodo). Pečene cvetove odlagamo na krožnik in serviramo tople ali hladne. Moj okus je, da cvetove bučk najraje pojem takoj, ko so pečeni. Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke .