Fermentirani proseni kruh
Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze
Sestavine:
300g prosene kaše – surovo proso
350ml mlačne vode
40ml oljčnega olja
1 velika žlica ali 10g indijski trpotec (Hvala Pajs brez obresti)
½ vinski kamen v vrečki
½ ČŽ soli – oz po okusu
Po izbiri lahko dodate kakšna semena
2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode in dobro zblendamo do gladke mase.
3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec.
4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje.
5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom.
6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo.
7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač.
8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepihu.
9. Pečemo 1 uro na 185-190 stopinj celzija. Jaz sem pokrila s srebrnim papirjem, da ne bi bila preveč debela tda skorja. Zadnjih 15 minut odstranimo folijo in pečemo brez nje.
10. Preverimo z nožem ali je sredica zapečena. Če ni še malo podaljšamo pečenje, v nasprotnem primeru pustimo kruh v neprižagani pečici še 10 min, nato odstranimo iz peko papirja.
11. Če smo uporabili peko papir, lahko peko papir takoj odstranimo in odložimo kruh na brisačke, da vpije odvečno vlago. Pustimo kruh, da se ohladi vsaj 30 minut preden ga razrežemo. Dlje tem bolje.
Komentarji
Objavite komentar