Preskoči na glavno vsebino

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh 

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze 

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

Sestavine:
300g prosene kaše – surovo proso
350ml mlačne vode
40ml oljčnega olja
1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec (Hvala Pajs brez obresti)
½ vinski kamen v vrečki
½ ČŽ soli – oz po okusu
Po izbiri lahko dodate kakšna semena

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo.
2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase.

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec.
4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje.
5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom.

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo.
7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač.
8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepihu.

Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze

9. Pečemo 1 uro na 185-190 stopinj celzija. Jaz sem pokrila s srebrnim papirjem, da ne bi bila preveč debela tda skorja. Zadnjih 15 minut odstranimo folijo in pečemo brez nje.
10. Preverimo z nožem ali je sredica zapečena. Če ni še malo podaljšamo pečenje, v nasprotnem primeru pustimo kruh v neprižagani pečici še 10 min, nato odstranimo iz peko papirja.
11. Če smo uporabili peko papir, lahko peko papir takoj odstranimo in odložimo kruh na brisačke, da vpije odvečno vlago. Pustimo kruh, da se ohladi vsaj 30 minut preden ga razrežemo. Dlje tem bolje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Veganski Čokoladni in kokosov liker

Veganski Čokoladni in kokosov liker  Veganski Čokoladni in kokosov liker (LOW FODMAP)  Hvala Pajs brez obresti za sestavine. Primeren za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja ČOKOLADNI LIKER Hranilna vrednost za celotni recept: 947,3kcal 8,7g M / 32g OH / 4,7g S / 13,8g B / 17,7g V Sestavine: 1l kokos, mandljevega, kokos ovseni ali čokoladno kokosovega mleka od Alpro ( jaz sem mešala 0,5l kokos ovseni in 0,5l čokoladni kokos od Alpro) 150g eritritola ali 50g kokos sladkor oz. po okusu 50g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 1 NOcarb puding – čokolada od Pajs brez obresti 3dcl viski ali po izbiri rum 2dcl rastlinskega mleka odvzamemo in premešamo s pudingom. Preostalo mleko segrejemo do vretja.   Ko mleko zavre dodamo počasi mešanico pudinga in premešamo, dodamo eritr...

LCHF PALEO Velikonočni kruh

LCHF PALEO Velikonočni kruh  Velikonočni kruh brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja Čas priprave: Skupaj s časom pečenja približno 1h in 20 min Hranilna vrednost na celotni recept: 939,1kcal 32,7g M / 37,7g OH / 8,4g S / 118,1g B / 46,2g V Hranilna vrednost na 1 kos od 20: 47kcal 1,6g M / 1,9g OH / 0,4g S / 5,9g B / 2,3g V Hranilna vrednost na 1 kos od 25: 37,6kcal 1,3g M / 1,5g OH / 0,3g S / 4,7g B / 1,8g Sestavine: 80g razmaščene kokos moke 40g razmaščene makadamijeve moke 40g grahovi protein brez okusa (lahko zamenjamo za katero od oreščkov razmaščeno moko) 40g razmaščena arašidova moka – protein (lahko zamenjamo za katero drugo razmaščeno oreščkovo moko) 2g konjak moka 20-40g eritritol – po okusu 135g kokos mandelj mleko od Alpro, ki ima na 100g 24kcal 1 celo jajce 400g beljak 1dcl donat 1 vanilijev strok Vse sestavine dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Maso za Velikonočni kruh vlijemo v kruho...

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z...