Preskoči na glavno vsebino

Flufi čokoladni marmorni kolač ali torta brez laktoze

Flufi čokoladni marmorni kolač ali torta brez laktoze

Flufi čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta 

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

Sestavine:
200 g bananina moka – lahko mešana z riževo moko
Če bomo delali čokoladni okus dodamo 35g kakava v prahu
120g nerafiniran surovi trsni sladkor ali eritritol oz. po okusu
10-12 jajc proste reje / ločimo beljake od rumenjakov
10 čajne žličke olja

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta 300 ml vode ali rastlinsko mleko – priporočam rastlinsko mleko, ker je okus bogatejši
½ ČŽ soda bikarbona par kapljic limone, takrat začne soda b. delovati
1 strok vanilije
Ščep muškatni orešček
V prazničnem času lahko dodamo 4 Ž viski ali rum

POSTOPEK:
Ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepemo s polovico nerafiniraneda surovega sladkorja ali eritritola v trd sneg.

Rumenjakom dodamo vanilijev strok, olje in preostalo polovico nerafiniranega surovega trsnega sladkorja ali eritritola, stepemo z ročnim mešalnikom do penaste konsistence. Dodamo vodo ali rastlinsko mleko in ponovno premešamo.

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

K mešanici z rumenjaki dodamo moko in sodo bikarbono z malenkost limoninega soka – spodbudi delovanje sode bikarbone, premešamo.

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

Počasi dodajamo k mešanici z rumenjaki sneg beljakov in rahlo premešamo – ročno, da masa ne pade skupaj.

Maso pečemo v prej segreti pečici na 180ºC približno 35-40 minut. Če imamo v enem kosu torto, bomo malo podaljšali čas pečenja in znižali temperaturo na 160 stopinj celzija. Preverimo z noževo konjico.

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

Masa je za dva velika pekača, če želimo iz biskvita kocke. Ali za tortni model premer 28cm. Ali Tortni model 16-18cm in preostanek naredimo marmorni kolač. Po želji, in po trenutnem razpoloženju.

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

Jaz naredim enkrat samo eno veliko torto, drugič spečem v dveh velikih pekačih, spet naslednjič naredim manjšo tortico in in en marmorni kolač. Kakor srce po želi. 
Lahko pa tudi recept razpolovimo.

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

Čokoladni preliv:

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

200ml kokos smetane – iz pločevinke kokos mleko postrgamo gosto maso kokos smetane. Kokos smetano segrevamo, pred vretjem odstavimo iz štedilnika. Vanj dodamo 200g temne brez laktoze čokolade, sesekljane na drobne koščke in 2 žlici olja. Mešamo, dokler se ne stopi.
Ko bo biskvit hladen ga lahko prelijemo s čokoladnim prelivom. Po izbiri lahko po vrhu potrosimo kokos mrvice ali oreščke, lahko dekoriramo s kakšnimi keksi ali čokoladicami. Naj te domišljija vodi.

Flufi čokoladno ali ne čokoladno pecivo, marmorni kolač ali torta

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

LCHF PALEO Kokosov sladoled

LCHF PALEO Kokosov sladoled   Kokosov sladoled brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja  Priprava časa z delom in skupaj zmrzovanjem: 3-4 ure Priprava časa samo z delom in mešanjem na sladoledni apparat: 1 ura Lahko razdelis na 2-4 porcije ali imaš za prigrizek, pa pajsneš cel sladoled sam. Hranilna vrednost na celotni recept: 278,5kcal 21,3g M / 9,3g OH / 1,8g S / 7,1g B / 8,6, V Sestavine: 250g kokos mleko, na 100g naj vsebuje vsaj 6-7g maščobe (iz hladilnika, da je strjen) 200g kokos jogurt Eritritol po okusu – v prahu Cimet Vanilija v prahu ali strok vanilije Vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Po izbiri lahko dodamo 2-3g konjak moke in dobro zmešamo v mešalniku (za boljšo gostoto). Postavimo v zmrzovalnik  in nekje na pol ure premešamo sladoled. V zmrzovalniku naj bo od 1-3 ur bos videl-a med mešanjem kakšna bo konsistenca. Morda bo potrebno več ali manj časa. Če pa imamo sladoledni apparat pa sladoledno maso damo v apparat in pustimo,

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh  Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze  Sestavine: 300g prosene kaše – surovo proso 350ml mlačne vode 40ml oljčnega olja 1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec  ( Hvala Pajs brez obresti ) ½ vinski kamen v vrečki ½ ČŽ soli – oz po okusu Po izbiri lahko dodate kakšna semena 1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase. 3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec. 4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje. 5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom. 6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo. 7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač. 8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepih

Vegansko kokosovo pecivo-kocke

Vegansko kokosovo pecivo-kocke  Veganske kokosove kocke brez glutena, brez laktoze, brez jajc, brez sladkorja  Biskvit: Predhodno segrejemo pečico na 170-180 stopinj celzija. 400g ( če brez glutena uporabimo razmaščeno mandljevo moko ali mešanico moke brez glutena) v nasprotnem primeru lahko uporabimo pirino moko ) 100g kokosovih mrvic 120g kokos sladkor ½ ČŽ sode bikarbone 60g kokos olje ali oljčno olje – tekoče 1 strok vanilijev 3 ČŽ naravni vanilijev extract – po izbiri, ni nujno, če nimaš – izboljša pa okus 4 Ž rum ali viski – tudi po izbiri – ampak sedaj med prazniki poda magično noto 1 ČŽ cimet ¼ klinčki v prahu Par kapljic limonin in pomarančni extract – olje / ali naribana lupine, mora biti BIO ½ L donat Z mešalnikom dobro premešamo. Pekač premer pribl. 37 cm x 21 cm posprejamo z oljem ali vanj damo peko papir in tudi posprejamo z oljem. Maso vlijemo v pekač in pečemo na 170-180 stopinj celzija – odvisno od moči pečice približno 30 minut. Prever