Preskoči na glavno vsebino

Fermentirani ajdov kruh

Fermentirani ajdov kruh 

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze 

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

Sestavine:
425g surove ajde
290ml vode + vodo za namakanje
½ ČŽ soli
Ščep suhega peteršilja
In po izbiri lahko dodamo 2 Ž sončničnih semen

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

1. Ajdo namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo.
2. Ajdo nato damo v blender z 290ml vode in dobro zblendamo do gladke mase.
3. Maso prelijemo v steklen kozarec, posodo (ne uporabiti kovinske posode). Pokrijemo s čisto krpo ali stekleno posodo … malo zraka more priti zraven. V pečici hranimo na 35 stopinj celzija.
V primeru, da nimate tako nizke temperature za nastaviti v pečici, predlagam, da vseeno fermentirate v pečici, da bo konstantna temperatura in vseeno bo bolj toplo, vendar bo trajalo malo dlje, nekoliko 16-24 ur.

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

4. Pustimo fermentirati 7 ur. Po 7 urah moremo videti, da masa narašča, fermentira, nastajajo mehurčki. Če tega še ne vidimo, pustimo fermentirati malo dlje.
Ko vidimo, da fermentira dodamo ostale sestavine, nežno z leseno ali plastično lopatko premešamo (ne uporabljaj kovinske žlice). In ne mešaj preveč, ker masa lahko izgubi na puhosti – flufi.

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

5. Maso vlijemo v pekač za kruhek prekrit s peko papirjem. Sedaj lahko položimo kruh v toplo, ne vročo pečico in pustimo vzhajati za nekaj ur, morda 3 ure. Lahko pa tudi takoj damo pečti. Pečemo na 175 stopinj celzija 1 uro. Ko se kruh hladi ga pustimo v pečici. Čas odštevanja pečenja kruha se začne, ko ima pečica 175-180 stopinj celzija.

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

6. Če smo uporabili peko papir, lahko peko papir takoj odstranimo in odložimo kruh na brisačke, da vpije odvečno vlago. Pustimo kruh, da se ohladi vsaj 30 minut preden ga razrežemo. Dlje tem bolje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Veganski Čokoladni in kokosov liker

Veganski Čokoladni in kokosov liker  Veganski Čokoladni in kokosov liker (LOW FODMAP)  Hvala Pajs brez obresti za sestavine. Primeren za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja ČOKOLADNI LIKER Hranilna vrednost za celotni recept: 947,3kcal 8,7g M / 32g OH / 4,7g S / 13,8g B / 17,7g V Sestavine: 1l kokos, mandljevega, kokos ovseni ali čokoladno kokosovega mleka od Alpro ( jaz sem mešala 0,5l kokos ovseni in 0,5l čokoladni kokos od Alpro) 150g eritritola ali 50g kokos sladkor oz. po okusu 50g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 1 NOcarb puding – čokolada od Pajs brez obresti 3dcl viski ali po izbiri rum 2dcl rastlinskega mleka odvzamemo in premešamo s pudingom. Preostalo mleko segrejemo do vretja.   Ko mleko zavre dodamo počasi mešanico pudinga in premešamo, dodamo eritr...

LCHF PALEO Velikonočni kruh

LCHF PALEO Velikonočni kruh  Velikonočni kruh brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja Čas priprave: Skupaj s časom pečenja približno 1h in 20 min Hranilna vrednost na celotni recept: 939,1kcal 32,7g M / 37,7g OH / 8,4g S / 118,1g B / 46,2g V Hranilna vrednost na 1 kos od 20: 47kcal 1,6g M / 1,9g OH / 0,4g S / 5,9g B / 2,3g V Hranilna vrednost na 1 kos od 25: 37,6kcal 1,3g M / 1,5g OH / 0,3g S / 4,7g B / 1,8g Sestavine: 80g razmaščene kokos moke 40g razmaščene makadamijeve moke 40g grahovi protein brez okusa (lahko zamenjamo za katero od oreščkov razmaščeno moko) 40g razmaščena arašidova moka – protein (lahko zamenjamo za katero drugo razmaščeno oreščkovo moko) 2g konjak moka 20-40g eritritol – po okusu 135g kokos mandelj mleko od Alpro, ki ima na 100g 24kcal 1 celo jajce 400g beljak 1dcl donat 1 vanilijev strok Vse sestavine dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Maso za Velikonočni kruh vlijemo v kruho...

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z...