Preskoči na glavno vsebino

Fermentirani ajdov kruh

Fermentirani ajdov kruh 

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze 

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

Sestavine:
425g surove ajde
290ml vode + vodo za namakanje
½ ČŽ soli
Ščep suhega peteršilja
In po izbiri lahko dodamo 2 Ž sončničnih semen

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

1. Ajdo namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo.
2. Ajdo nato damo v blender z 290ml vode in dobro zblendamo do gladke mase.
3. Maso prelijemo v steklen kozarec, posodo (ne uporabiti kovinske posode). Pokrijemo s čisto krpo ali stekleno posodo … malo zraka more priti zraven. V pečici hranimo na 35 stopinj celzija.
V primeru, da nimate tako nizke temperature za nastaviti v pečici, predlagam, da vseeno fermentirate v pečici, da bo konstantna temperatura in vseeno bo bolj toplo, vendar bo trajalo malo dlje, nekoliko 16-24 ur.

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

4. Pustimo fermentirati 7 ur. Po 7 urah moremo videti, da masa narašča, fermentira, nastajajo mehurčki. Če tega še ne vidimo, pustimo fermentirati malo dlje.
Ko vidimo, da fermentira dodamo ostale sestavine, nežno z leseno ali plastično lopatko premešamo (ne uporabljaj kovinske žlice). In ne mešaj preveč, ker masa lahko izgubi na puhosti – flufi.

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

5. Maso vlijemo v pekač za kruhek prekrit s peko papirjem. Sedaj lahko položimo kruh v toplo, ne vročo pečico in pustimo vzhajati za nekaj ur, morda 3 ure. Lahko pa tudi takoj damo pečti. Pečemo na 175 stopinj celzija 1 uro. Ko se kruh hladi ga pustimo v pečici. Čas odštevanja pečenja kruha se začne, ko ima pečica 175-180 stopinj celzija.

Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze

6. Če smo uporabili peko papir, lahko peko papir takoj odstranimo in odložimo kruh na brisačke, da vpije odvečno vlago. Pustimo kruh, da se ohladi vsaj 30 minut preden ga razrežemo. Dlje tem bolje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

LCHF PALEO Kokosov sladoled

LCHF PALEO Kokosov sladoled   Kokosov sladoled brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja  Priprava časa z delom in skupaj zmrzovanjem: 3-4 ure Priprava časa samo z delom in mešanjem na sladoledni apparat: 1 ura Lahko razdelis na 2-4 porcije ali imaš za prigrizek, pa pajsneš cel sladoled sam. Hranilna vrednost na celotni recept: 278,5kcal 21,3g M / 9,3g OH / 1,8g S / 7,1g B / 8,6, V Sestavine: 250g kokos mleko, na 100g naj vsebuje vsaj 6-7g maščobe (iz hladilnika, da je strjen) 200g kokos jogurt Eritritol po okusu – v prahu Cimet Vanilija v prahu ali strok vanilije Vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Po izbiri lahko dodamo 2-3g konjak moke in dobro zmešamo v mešalniku (za boljšo gostoto). Postavimo v zmrzovalnik  in nekje na pol ure premešamo sladoled. V zmrzovalniku naj bo od 1-3 ur bos videl-a med mešanjem kakšna bo konsistenca. Morda bo potrebno več ali manj časa. Če pa imamo sladoledni apparat pa sladoledno maso damo v apparat in pustimo,

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh  Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze  Sestavine: 300g prosene kaše – surovo proso 350ml mlačne vode 40ml oljčnega olja 1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec  ( Hvala Pajs brez obresti ) ½ vinski kamen v vrečki ½ ČŽ soli – oz po okusu Po izbiri lahko dodate kakšna semena 1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase. 3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec. 4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje. 5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom. 6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo. 7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač. 8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepih

Vegansko kokosovo pecivo-kocke

Vegansko kokosovo pecivo-kocke  Veganske kokosove kocke brez glutena, brez laktoze, brez jajc, brez sladkorja  Biskvit: Predhodno segrejemo pečico na 170-180 stopinj celzija. 400g ( če brez glutena uporabimo razmaščeno mandljevo moko ali mešanico moke brez glutena) v nasprotnem primeru lahko uporabimo pirino moko ) 100g kokosovih mrvic 120g kokos sladkor ½ ČŽ sode bikarbone 60g kokos olje ali oljčno olje – tekoče 1 strok vanilijev 3 ČŽ naravni vanilijev extract – po izbiri, ni nujno, če nimaš – izboljša pa okus 4 Ž rum ali viski – tudi po izbiri – ampak sedaj med prazniki poda magično noto 1 ČŽ cimet ¼ klinčki v prahu Par kapljic limonin in pomarančni extract – olje / ali naribana lupine, mora biti BIO ½ L donat Z mešalnikom dobro premešamo. Pekač premer pribl. 37 cm x 21 cm posprejamo z oljem ali vanj damo peko papir in tudi posprejamo z oljem. Maso vlijemo v pekač in pečemo na 170-180 stopinj celzija – odvisno od moči pečice približno 30 minut. Prever