Fermentirani ajdov kruh
Fermentirani ajdov kruh brez kvasa, brez glutena, brez laktoze
Sestavine:
425g surove ajde
290ml vode + vodo za namakanje
½ ČŽ soli
Ščep suhega peteršilja
In po izbiri lahko dodamo 2 Ž sončničnih semen
1. Ajdo namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo.
2. Ajdo nato damo v blender z 290ml vode in dobro zblendamo do gladke mase.
3. Maso prelijemo v steklen kozarec, posodo (ne uporabiti kovinske posode). Pokrijemo s čisto krpo ali stekleno posodo … malo zraka more priti zraven. V pečici hranimo na 35 stopinj celzija.
V primeru, da nimate tako nizke temperature za nastaviti v pečici, predlagam, da vseeno fermentirate v pečici, da bo konstantna temperatura in vseeno bo bolj toplo, vendar bo trajalo malo dlje, nekoliko 16-24 ur.
4. Pustimo fermentirati 7 ur. Po 7 urah moremo videti, da masa narašča, fermentira, nastajajo mehurčki. Če tega še ne vidimo, pustimo fermentirati malo dlje.
Ko vidimo, da fermentira dodamo ostale sestavine, nežno z leseno ali plastično lopatko premešamo (ne uporabljaj kovinske žlice). In ne mešaj preveč, ker masa lahko izgubi na puhosti – flufi.
5. Maso vlijemo v pekač za kruhek prekrit s peko papirjem. Sedaj lahko položimo kruh v toplo, ne vročo pečico in pustimo vzhajati za nekaj ur, morda 3 ure. Lahko pa tudi takoj damo pečti. Pečemo na 175 stopinj celzija 1 uro. Ko se kruh hladi ga pustimo v pečici. Čas odštevanja pečenja kruha se začne, ko ima pečica 175-180 stopinj celzija.
6. Če smo uporabili peko papir, lahko peko papir takoj odstranimo in odložimo kruh na brisačke, da vpije odvečno vlago. Pustimo kruh, da se ohladi vsaj 30 minut preden ga razrežemo. Dlje tem bolje.
Komentarji
Objavite komentar