Preskoči na glavno vsebino

Orehova tortica brez glutena in laktoze

Orehova tortica brez glutena in laktoze 

Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami 

Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami


Biskvit:
Hvala Pajs brez obresti za sestavine.
160g beljaka stepeš v sneg (kupim ga v intersparu ali eleclerc)
30g razmaščene orehove moke
10g razmaščene mandljeve moke
20g mletih orehov
5g tapioka moka ali konjak moka 3g
10g čokoladni ali vanilijev vegy protein 
Cukerček-eritritol (sladkaj po svojem okusu morda 50g - jaz sem sladkala samo 15g cukerčka, ker mi je to dovolj)
Ščep soli, ½ vaniljev strok, ½ ČŽ cimet 
2 rumenjaka
½ dcl kokos ali mandljevo mleko 
Pečico segreješ na 180-190 stopinj celzija in pečeš 30-35 minut, odvisno od moči pečice.
Pripraviš model za tortico, majhen premer 20cm ali 16cm – po izbiri. Posprejaš z oljem na sprej.
Suhe sestavine zmešaš in nato dodaš rumenjak ter mleko, malo premešaš in dodaš stepen beljak. Nežno premešaš. 

Krema:
180g mletih orehov (v blenderju jih melješ do namaza – torej, ko nastane krema iz orehov, gre iz njih olje in nastane krema ).
20g razmaščena orehova moka
20g razmaščena kokos moka
20g vegy protein ( okus po izbiri )
Spet sladkaj po svojem okusu morda 50g cukerčka – eritritol (jaz samo 15g )
½ ČŽ cimet in 6-8 žlic ruma oz. po okusu – za ljudi s SRČ-IBS pa viski
1 dcl kokos ali mandljevo mleko – po občutku, prvo more biti bolj gosta konsistenca, da narediš iz mase krogljice za okrasitev tortice, zelo majhne – in te krogljice postaviš v hladilnik in počakajo do okrasitve tortice (8 ali 11) po izbiri.
Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami

Nato tudi to kremo pokrijemo in postavimo v hladilnik dokler se tortica ne speče in ohladi.
Ko je tortica spečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s krpo. Pustimo morda 15 min in nato vzamemo iz modela. Še pustimo, da se popolnoma ohladi. 

Prerežemo nežno na pol. In delamo na površini, kjer bo tortica stala. Oba dela tortice navlažimo z mešanico, ali kokos mandljevega mleka ali vode z rumom/viski.
Nato vzamemo kremo in ji dodamo kokos mandljevo mleko do konsistence, ki nam bo primerna za mazanje tortice, ampak ne preveč mehko. Poskusi počasi dodajati tekočino, jaz sem dodala pribl. Od 1 do 1 1/2dcl.  Brez skrbi, ko bo tortica stala v hladilniku, se krema ponovno strdi, ker vsebuje veliko maščobe od orehov.

Namažemo tortico in majhen del pustimo za premaz okoli tortice – rob. Po vrhu tortice potrosimo cukerček – eritritol v prahu, okoli na površju postavimo izdelane kroglice, ki smo jih predhodno naredili za okrasitev. In tortico okrasimo s cvetjem, ki nam je všeč ali, ki ga imamo pri roki, razen neprimerno in prepovedano je strupeno cvetje. 

Okrasimo tudi okoli roba s celimi orehi, se lepo primejo na kremo in po vrhu tortice. Nežno, po kapljicah poškropimo po celotni tortici s čokolada za kuhanje. 

Hranilna vrednost za celotno tortico je:
2014,6kcal 160,2g M / 49,3g OH / 19,9g S (sladkorji naravno prisotni ) / 105,9 B / 35,2g V
Jaz sem razdelila na 11 kosov tortic, ker je zelo sitostna. Torej en kos tortice vsebuje:
183kcal 14,4g M / 4,4g OH / 1,8g S / 9,5g B / 3,2g V

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Paleo in LCHF rools ala Mojca

Paleo in LCHF rolls ala Mojca  Brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez laktoze Čas priprave: 30 min Za 4-6 oseb Sestavine: 25g razmaščene mandljeve moke 35g vegy proteinov – če nimaš zamenjaj za mandljevo ali kokos moko 20g razmaščene makadamijeve moke 20g razmaščena bučna semena moka 10g razmaščena kokos moka 5g ovseni kosmiči brez glutena ali zamenjaj za eno izmed prejšnjih zapisanih mok 1 ČŽ soda bikarbona Ščep soli 3 cela kokošja pašniška jajca 100g beljaka Vse suhe sestavine dobro premešamo, nato dodamo jajca in beljak. Dobro premešamo. Pustimo stati 10 min, da se masa malo zgosti. Po pretečenem času oblikujemo z mokrimi dlanmi okrogle rollse – kajzerice 6 komadov. Zelo nežno, ker testo je mehko, ampak gre oblikovati, če imamo mokre dlani. Nato položimo na pekač, na peko papir. Pečemo na 180-190 stopinj celzija 15 min. Serviramo tople ali hladne. Hranilna vrednost za celotni recept: 736,2kcal 31,7g M / 21,3g OH / 1,8g S / 87,5g B / 11g V...

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap  Mehki vanilijevi keksi brez laktoze, brez glutena, low fodmap  Pa naj bo lep, miren in poln ljubezni Božični čas, ki naj traja vso leto. Sneg je iskriv kot milijon majhnih sončkov. Sestavine: 300g bananine moke 270g riževe moke – lahko zamenjate za katero od razmaščenih mok 4 rumenjaki 350g vegansko maslo ali kokos maslo 1dcl rastlinsko mleko po izbiri brez dodanega sladkorja 1 vanilijev strok ½ ČŽ soda bikarbona 1 veganski vanilijev pudding brez dodanega sladkorja ali od pajs brez obresti 200g nerafiniran surov trsni sladkor zmlet v prahu ali eritritol v prahu – po izbiri Pečico predhodo segrejemo na 180 stopinj celzija in pečemo 12 min odvisno od moči pečice. Vse sestavine dobro premešamo. Najbolje, da izdelujemo Božične kekse na leseni površini. Potrosimo jo z izbrano moko in testo razvaljamo, najbolje z lesenim valjarjem. Lahko valjamo med dvema peki papirejma ali brez, poskusimo, kaj nam leži najbolje. Izr...

Paleo pečen bučkin cvet

Paleo pečen bučkin cvet  Paleo bučkin cvet brez laktoze, brez glutena  Čas priprave: 10-15 min Hranilna vrednost za eno palačinko: 82,3kcal 1,1g M / 2,3g OH / 0g S / 15,8g B / 4,1g V Sestavine za 1 palačinko: 10g razmaščene kokos moke ali katere koli razmaščene moke iz oreščkov 5g grahovih beljakovin ali katero od razmaščenih mok - makadamijeva bi pasala 100g beljaka ali 1 celo jajce ščep cimeta Vse sestavine dobro premešamo. Cvetove bučk namakamo v maso in spečemo v tefal posodi, na ogretem kokosovem olju (1/2 čajne žličke kokosovega olja, toliko, da se cvet ne sprime na posodo). Pečene cvetove odlagamo na krožnik in serviramo tople ali hladne. Moj okus je, da cvetove bučk najraje pojem takoj, ko so pečeni. Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke .