Preskoči na glavno vsebino

Orehova tortica brez glutena in laktoze

Orehova tortica brez glutena in laktoze 

Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami 

Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami


Biskvit:
Hvala Pajs brez obresti za sestavine.
160g beljaka stepeš v sneg (kupim ga v intersparu ali eleclerc)
30g razmaščene orehove moke
10g razmaščene mandljeve moke
20g mletih orehov
5g tapioka moka ali konjak moka 3g
10g čokoladni ali vanilijev vegy protein 
Cukerček-eritritol (sladkaj po svojem okusu morda 50g - jaz sem sladkala samo 15g cukerčka, ker mi je to dovolj)
Ščep soli, ½ vaniljev strok, ½ ČŽ cimet 
2 rumenjaka
½ dcl kokos ali mandljevo mleko 
Pečico segreješ na 180-190 stopinj celzija in pečeš 30-35 minut, odvisno od moči pečice.
Pripraviš model za tortico, majhen premer 20cm ali 16cm – po izbiri. Posprejaš z oljem na sprej.
Suhe sestavine zmešaš in nato dodaš rumenjak ter mleko, malo premešaš in dodaš stepen beljak. Nežno premešaš. 

Krema:
180g mletih orehov (v blenderju jih melješ do namaza – torej, ko nastane krema iz orehov, gre iz njih olje in nastane krema ).
20g razmaščena orehova moka
20g razmaščena kokos moka
20g vegy protein ( okus po izbiri )
Spet sladkaj po svojem okusu morda 50g cukerčka – eritritol (jaz samo 15g )
½ ČŽ cimet in 6-8 žlic ruma oz. po okusu – za ljudi s SRČ-IBS pa viski
1 dcl kokos ali mandljevo mleko – po občutku, prvo more biti bolj gosta konsistenca, da narediš iz mase krogljice za okrasitev tortice, zelo majhne – in te krogljice postaviš v hladilnik in počakajo do okrasitve tortice (8 ali 11) po izbiri.
Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami

Nato tudi to kremo pokrijemo in postavimo v hladilnik dokler se tortica ne speče in ohladi.
Ko je tortica spečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s krpo. Pustimo morda 15 min in nato vzamemo iz modela. Še pustimo, da se popolnoma ohladi. 

Prerežemo nežno na pol. In delamo na površini, kjer bo tortica stala. Oba dela tortice navlažimo z mešanico, ali kokos mandljevega mleka ali vode z rumom/viski.
Nato vzamemo kremo in ji dodamo kokos mandljevo mleko do konsistence, ki nam bo primerna za mazanje tortice, ampak ne preveč mehko. Poskusi počasi dodajati tekočino, jaz sem dodala pribl. Od 1 do 1 1/2dcl.  Brez skrbi, ko bo tortica stala v hladilniku, se krema ponovno strdi, ker vsebuje veliko maščobe od orehov.

Namažemo tortico in majhen del pustimo za premaz okoli tortice – rob. Po vrhu tortice potrosimo cukerček – eritritol v prahu, okoli na površju postavimo izdelane kroglice, ki smo jih predhodno naredili za okrasitev. In tortico okrasimo s cvetjem, ki nam je všeč ali, ki ga imamo pri roki, razen neprimerno in prepovedano je strupeno cvetje. 

Okrasimo tudi okoli roba s celimi orehi, se lepo primejo na kremo in po vrhu tortice. Nežno, po kapljicah poškropimo po celotni tortici s čokolada za kuhanje. 

Hranilna vrednost za celotno tortico je:
2014,6kcal 160,2g M / 49,3g OH / 19,9g S (sladkorji naravno prisotni ) / 105,9 B / 35,2g V
Jaz sem razdelila na 11 kosov tortic, ker je zelo sitostna. Torej en kos tortice vsebuje:
183kcal 14,4g M / 4,4g OH / 1,8g S / 9,5g B / 3,2g V

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Veganski Čokoladni in kokosov liker

Veganski Čokoladni in kokosov liker  Veganski Čokoladni in kokosov liker (LOW FODMAP)  Hvala Pajs brez obresti za sestavine. Primeren za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja ČOKOLADNI LIKER Hranilna vrednost za celotni recept: 947,3kcal 8,7g M / 32g OH / 4,7g S / 13,8g B / 17,7g V Sestavine: 1l kokos, mandljevega, kokos ovseni ali čokoladno kokosovega mleka od Alpro ( jaz sem mešala 0,5l kokos ovseni in 0,5l čokoladni kokos od Alpro) 150g eritritola ali 50g kokos sladkor oz. po okusu 50g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 1 NOcarb puding – čokolada od Pajs brez obresti 3dcl viski ali po izbiri rum 2dcl rastlinskega mleka odvzamemo in premešamo s pudingom. Preostalo mleko segrejemo do vretja.   Ko mleko zavre dodamo počasi mešanico pudinga in premešamo, dodamo eritr...

LCHF PALEO Velikonočni kruh

LCHF PALEO Velikonočni kruh  Velikonočni kruh brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja Čas priprave: Skupaj s časom pečenja približno 1h in 20 min Hranilna vrednost na celotni recept: 939,1kcal 32,7g M / 37,7g OH / 8,4g S / 118,1g B / 46,2g V Hranilna vrednost na 1 kos od 20: 47kcal 1,6g M / 1,9g OH / 0,4g S / 5,9g B / 2,3g V Hranilna vrednost na 1 kos od 25: 37,6kcal 1,3g M / 1,5g OH / 0,3g S / 4,7g B / 1,8g Sestavine: 80g razmaščene kokos moke 40g razmaščene makadamijeve moke 40g grahovi protein brez okusa (lahko zamenjamo za katero od oreščkov razmaščeno moko) 40g razmaščena arašidova moka – protein (lahko zamenjamo za katero drugo razmaščeno oreščkovo moko) 2g konjak moka 20-40g eritritol – po okusu 135g kokos mandelj mleko od Alpro, ki ima na 100g 24kcal 1 celo jajce 400g beljak 1dcl donat 1 vanilijev strok Vse sestavine dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Maso za Velikonočni kruh vlijemo v kruho...

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z...