Orehova tortica brez glutena in laktoze
Orehova tortica brez glutena in laktoze z malo OH in bogata z vlakninami
Biskvit:
Hvala Pajs brez obresti za sestavine.
160g beljaka stepeš v sneg (kupim ga v intersparu ali eleclerc)
30g razmaščene orehove moke
10g razmaščene mandljeve moke
20g mletih orehov
5g tapioka moka ali konjak moka 3g
10g čokoladni ali vanilijev vegy protein
Cukerček-eritritol (sladkaj po svojem okusu morda 50g - jaz sem sladkala samo 15g cukerčka, ker mi je to dovolj)
Ščep soli, ½ vaniljev strok, ½ ČŽ cimet
2 rumenjaka
½ dcl kokos ali mandljevo mleko
Pečico segreješ na 180-190 stopinj celzija in pečeš 30-35 minut, odvisno od moči pečice.
Pripraviš model za tortico, majhen premer 20cm ali 16cm – po izbiri. Posprejaš z oljem na sprej.
Suhe sestavine zmešaš in nato dodaš rumenjak ter mleko, malo premešaš in dodaš stepen beljak. Nežno premešaš.
Krema:
180g mletih orehov (v blenderju jih melješ do namaza – torej, ko nastane krema iz orehov, gre iz njih olje in nastane krema ).
20g razmaščena orehova moka
20g razmaščena kokos moka
20g vegy protein ( okus po izbiri )
Spet sladkaj po svojem okusu morda 50g cukerčka – eritritol (jaz samo 15g )
½ ČŽ cimet in 6-8 žlic ruma oz. po okusu – za ljudi s SRČ-IBS pa viski
1 dcl kokos ali mandljevo mleko – po občutku, prvo more biti bolj gosta konsistenca, da narediš iz mase krogljice za okrasitev tortice, zelo majhne – in te krogljice postaviš v hladilnik in počakajo do okrasitve tortice (8 ali 11) po izbiri.
Nato tudi to kremo pokrijemo in postavimo v hladilnik dokler se tortica ne speče in ohladi.
Ko je tortica spečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s krpo. Pustimo morda 15 min in nato vzamemo iz modela. Še pustimo, da se popolnoma ohladi.
Prerežemo nežno na pol. In delamo na površini, kjer bo tortica stala. Oba dela tortice navlažimo z mešanico, ali kokos mandljevega mleka ali vode z rumom/viski.
Nato vzamemo kremo in ji dodamo kokos mandljevo mleko do konsistence, ki nam bo primerna za mazanje tortice, ampak ne preveč mehko. Poskusi počasi dodajati tekočino, jaz sem dodala pribl. Od 1 do 1 1/2dcl. Brez skrbi, ko bo tortica stala v hladilniku, se krema ponovno strdi, ker vsebuje veliko maščobe od orehov.
Namažemo tortico in majhen del pustimo za premaz okoli tortice – rob. Po vrhu tortice potrosimo cukerček – eritritol v prahu, okoli na površju postavimo izdelane kroglice, ki smo jih predhodno naredili za okrasitev. In tortico okrasimo s cvetjem, ki nam je všeč ali, ki ga imamo pri roki, razen neprimerno in prepovedano je strupeno cvetje.
Okrasimo tudi okoli roba s celimi orehi, se lepo primejo na kremo in po vrhu tortice. Nežno, po kapljicah poškropimo po celotni tortici s čokolada za kuhanje.
Hranilna vrednost za celotno tortico je:
2014,6kcal 160,2g M / 49,3g OH / 19,9g S (sladkorji naravno prisotni ) / 105,9 B / 35,2g V
Jaz sem razdelila na 11 kosov tortic, ker je zelo sitostna. Torej en kos tortice vsebuje:
183kcal 14,4g M / 4,4g OH / 1,8g S / 9,5g B / 3,2g V
Vaši recepti so res dobri
OdgovoriIzbriši