Kremna torta z bučnim biskvitom brez laktoze
Poletna kremna torta z bučnim biskvitom in sadno kremo brez laktoze in glutena
150g ovsene moke brez glutena
50g riževe moke
30g bananini veganski proteini ali vanilijevi – po izbiri
30 - 40g javorjev sirup ali sladilo po izbiri
1 ČŽ soda bikarbona in na sodo bikarbono stisnjen sok 1 BIO majhne limone ali pol velike limone
Naribana limonina lupine
½ ČŽ vanilij v prahu ali 1 vanilijev strok
Ščep cimeta
240g naribana ali fino zmleta, kot za Smoothie, podolgovata buča – predhodno olupimo
10 pašniških jajc ločimo rumenjak od beljakov (iz beljakov naredimo sneg)
Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija.
Vse sestavine dobro premešamo, razen beljakov-snega. Na koncu postopoma dodajamo beljak k masi in z ročno metlico nežno premešamo.
Jaz sem maso za biskvitni del ločila na dva dela. En del sem pekla v tortnem modelu premer 20cm, drugi del pa v okroglem pekaču premera 30cm. Ti pa se odloči po svoji trenutni volji.
Dno tortnega modela pokrijemo s peko papirjem. Tortni model in pekač posprejamo z oljem.
Maso vlijemo v modela in pečemo vnaprej segreti pečici na 180 stopinj celzija, približno 35-40 minut. Preveri kakšen je biskvit, ker je odvisno od moči pečice.
Ko je biskvit pečen ga pustimo popolnoma ohladiti.
Krema za torto:
500g kokos jogurt brez dodanega sladkorja
535g plantain – banane za kuhanje – predhodno kuhana – naj bananin olup že začenja črneti, ker takrat je sladka
5 čez noč namočenih dateljnov ali sladilo po izbiri
1 nariban BIO limonin olup in stisnjen sok
1 vanilijev strok
250g zmrznjenih jagod ali svežih, če so zmrznjene jih skuhamo, da se odtalijo
100g višenj – enako velja za višnje
Po želji, da bo barva bolj močno rdeča dodamo 200g višenj in 350g jagod – po izbiri
Vse sestavine damo v blender in zblendamo.
Priprava želatine po postopku, kateri je opisan na listku.
2 želatini v prahu. In ko je želatina pripravljena jo dodamo k sadni kremi. Dobro zblendamo. Poskusimo ali je potrebno še dodati sladilo ali je dovolj. Ker jaz nimam rada zelo sladko, mi tako ustreza.
Ko je, oziroma, ko sta biskvita ohlajena, ju vstavimo nazaj v model in pekač, kjer sta se pekla in preko njiju vlijemo to poletno, sadno kremo.
Postavimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur ali najbolje čez noč, da se okusi prepletejo med seboj.
Nato z nožem gremo okoli modela, da odstranimo kremni del od modela ali če smo uporabili folijo, odstranimo folijo.
Okrasimo po želji in trenutnem razpoloženju s sadjem, cvetlicami, metinimi listi,…
Komentarji
Objavite komentar