Preskoči na glavno vsebino

Božični mehki keksi za izrezovat

Božični mehki keksi za izrezovat 


Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze 



Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze


Primerni za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Tisti, ki imamo SRČ - IBS ne smemo uporabljati eritritola, zamenjamo za nerafiniran surov trsni sladkor.
Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja

Hvala Pajs brez obresti za sestavine.

Hranilna vrednost za celotni recept:
632,1kcal 22,3gM / 14,2g OH / 6,3g S / 80,5g B / 40,3g V
Hranilna vrednost na keks od 40 odvisno od velikosti keksov:
15,8kcal 0,6g M / 0,4g OH / 0,2g S / 2g B / 1g V

Sestavine:
150g eritritol v prahu ali surov trsni sladkor nerafiniran ( za ljudi SRČ - IBS )
1 veliko jajce
60g masla (v mojem primeru veganski) – sobna temperature
125g bananina ali razmaščena mandljeva moka ali katera koli druga iz orehov moka
30g razmaščena kokos moka 
par kapljic vanilijevega extrakta
60g skute brez laktoze ali kokos jogurt
Ščep soli

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo eno kepo testa. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo na sobni temperature 30 minut.

Po 30 min testo razdelimo na dva dela in razvaljamo – jaz valjam med peko papirjema, ker mi je lažje. Lahko pa tudi brez. Po želji. Razvaljamo približno na 3 mm debelino.
Nato lahko izrezujemo razne Božične oblike keksov in jih zlagamo na pekač, na peko papir. S pomočjo kozarca sem izdolbla krog iz testa in nanj dala žig jelenčka in smrekice.

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Pečemo na 170 stopinj celzija 5 min, nato na 150 stopinj celzija 15-20 minut.
Nato pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ene kekse lahko pustimo takšne kot so, druge posipamo z eritritolom v prahu in tretje lahko okrasimo - nabrizgamo s sladkorno – eritritolom v prahu dekoracijo.

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Sestavine za sladkorno dekoracijo:
400g eritritol v prahu, ljudje s SRČ - IBS uporabite navaden sladkor
100g beljaka
Po želji ½ ČŽ limonin sok
V popolnoma čisti in suhi posodi dobro premešajte beljak in po želji dodan limonin sok. Nato dodajte počasi eritritol v prahu in premešajte, da se vse skupaj lepo poveže in, da dobimo gladko maso.
Maso napolnimo v brizgalno vrečko in dekoriramo kekse po želji. Kekse pustimo, da se s sladkorno maso popolnoma posušijo, preden hranimo v nepropustno škatlo za kekse.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Paleo in LCHF rools ala Mojca

Paleo in LCHF rolls ala Mojca  Brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez laktoze Čas priprave: 30 min Za 4-6 oseb Sestavine: 25g razmaščene mandljeve moke 35g vegy proteinov – če nimaš zamenjaj za mandljevo ali kokos moko 20g razmaščene makadamijeve moke 20g razmaščena bučna semena moka 10g razmaščena kokos moka 5g ovseni kosmiči brez glutena ali zamenjaj za eno izmed prejšnjih zapisanih mok 1 ČŽ soda bikarbona Ščep soli 3 cela kokošja pašniška jajca 100g beljaka Vse suhe sestavine dobro premešamo, nato dodamo jajca in beljak. Dobro premešamo. Pustimo stati 10 min, da se masa malo zgosti. Po pretečenem času oblikujemo z mokrimi dlanmi okrogle rollse – kajzerice 6 komadov. Zelo nežno, ker testo je mehko, ampak gre oblikovati, če imamo mokre dlani. Nato položimo na pekač, na peko papir. Pečemo na 180-190 stopinj celzija 15 min. Serviramo tople ali hladne. Hranilna vrednost za celotni recept: 736,2kcal 31,7g M / 21,3g OH / 1,8g S / 87,5g B / 11g V...

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap  Mehki vanilijevi keksi brez laktoze, brez glutena, low fodmap  Pa naj bo lep, miren in poln ljubezni Božični čas, ki naj traja vso leto. Sneg je iskriv kot milijon majhnih sončkov. Sestavine: 300g bananine moke 270g riževe moke – lahko zamenjate za katero od razmaščenih mok 4 rumenjaki 350g vegansko maslo ali kokos maslo 1dcl rastlinsko mleko po izbiri brez dodanega sladkorja 1 vanilijev strok ½ ČŽ soda bikarbona 1 veganski vanilijev pudding brez dodanega sladkorja ali od pajs brez obresti 200g nerafiniran surov trsni sladkor zmlet v prahu ali eritritol v prahu – po izbiri Pečico predhodo segrejemo na 180 stopinj celzija in pečemo 12 min odvisno od moči pečice. Vse sestavine dobro premešamo. Najbolje, da izdelujemo Božične kekse na leseni površini. Potrosimo jo z izbrano moko in testo razvaljamo, najbolje z lesenim valjarjem. Lahko valjamo med dvema peki papirejma ali brez, poskusimo, kaj nam leži najbolje. Izr...

Paleo pečen bučkin cvet

Paleo pečen bučkin cvet  Paleo bučkin cvet brez laktoze, brez glutena  Čas priprave: 10-15 min Hranilna vrednost za eno palačinko: 82,3kcal 1,1g M / 2,3g OH / 0g S / 15,8g B / 4,1g V Sestavine za 1 palačinko: 10g razmaščene kokos moke ali katere koli razmaščene moke iz oreščkov 5g grahovih beljakovin ali katero od razmaščenih mok - makadamijeva bi pasala 100g beljaka ali 1 celo jajce ščep cimeta Vse sestavine dobro premešamo. Cvetove bučk namakamo v maso in spečemo v tefal posodi, na ogretem kokosovem olju (1/2 čajne žličke kokosovega olja, toliko, da se cvet ne sprime na posodo). Pečene cvetove odlagamo na krožnik in serviramo tople ali hladne. Moj okus je, da cvetove bučk najraje pojem takoj, ko so pečeni. Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke .