Preskoči na glavno vsebino

Božični mehki keksi za izrezovat

Božični mehki keksi za izrezovat 


Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze 



Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze


Primerni za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Tisti, ki imamo SRČ - IBS ne smemo uporabljati eritritola, zamenjamo za nerafiniran surov trsni sladkor.
Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja

Hvala Pajs brez obresti za sestavine.

Hranilna vrednost za celotni recept:
632,1kcal 22,3gM / 14,2g OH / 6,3g S / 80,5g B / 40,3g V
Hranilna vrednost na keks od 40 odvisno od velikosti keksov:
15,8kcal 0,6g M / 0,4g OH / 0,2g S / 2g B / 1g V

Sestavine:
150g eritritol v prahu ali surov trsni sladkor nerafiniran ( za ljudi SRČ - IBS )
1 veliko jajce
60g masla (v mojem primeru veganski) – sobna temperature
125g bananina ali razmaščena mandljeva moka ali katera koli druga iz orehov moka
30g razmaščena kokos moka 
par kapljic vanilijevega extrakta
60g skute brez laktoze ali kokos jogurt
Ščep soli

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo eno kepo testa. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo na sobni temperature 30 minut.

Po 30 min testo razdelimo na dva dela in razvaljamo – jaz valjam med peko papirjema, ker mi je lažje. Lahko pa tudi brez. Po želji. Razvaljamo približno na 3 mm debelino.
Nato lahko izrezujemo razne Božične oblike keksov in jih zlagamo na pekač, na peko papir. S pomočjo kozarca sem izdolbla krog iz testa in nanj dala žig jelenčka in smrekice.

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Pečemo na 170 stopinj celzija 5 min, nato na 150 stopinj celzija 15-20 minut.
Nato pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ene kekse lahko pustimo takšne kot so, druge posipamo z eritritolom v prahu in tretje lahko okrasimo - nabrizgamo s sladkorno – eritritolom v prahu dekoracijo.

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Sestavine za sladkorno dekoracijo:
400g eritritol v prahu, ljudje s SRČ - IBS uporabite navaden sladkor
100g beljaka
Po želji ½ ČŽ limonin sok
V popolnoma čisti in suhi posodi dobro premešajte beljak in po želji dodan limonin sok. Nato dodajte počasi eritritol v prahu in premešajte, da se vse skupaj lepo poveže in, da dobimo gladko maso.
Maso napolnimo v brizgalno vrečko in dekoriramo kekse po želji. Kekse pustimo, da se s sladkorno maso popolnoma posušijo, preden hranimo v nepropustno škatlo za kekse.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z dobrimi ljudm

Flufi Čokoladni Kavni mousse

Flufi Čokoladni Kavni mousse  Flufi Čokoladni Kavni mousse brez sladkorja, brez laktoze in brez glutena  Čas priprave z delom: 15min Skupaj s hlajenjem: 2-3 ure 15 min Za 3-5 kozarcev – odvisno od količine serviranja. Hranilna vrednost za celotni recept: 306,1kcal 10,3g M / 10,3g OH / 7,5g S / 41,6g B / 6g V Hranilna vrednost za 1 porcijo od 3: 102kcal 3,4g M / 3,4g OH / 2,5g S / 13,9g B / 2g V Sestavine: 300g beljak – stepen v trd sneg (v sneg počasi dodajaj 120g eritritola v prahu). Nato še dodaj 3g konjak moke in stepi). Stepen sneg postavi v hladilnik. 200g kokosov jogurt 300g kokos mandljevo mleko od Alpro ali riževo mleko z naravno vanilijo iz Müller-a-slastno je 5g konjak moka 2Ž limonin sok stisnjen 1/2Ž naribane pomarančne lupine ali limonine-je pa bolje pomarančne 1Ž vanilija v prahu Ščep soli Kokosovo ali riževo mleko in kokosov jogurt, limonin sok, pomarančna lupine, vanilija in sol premešamo v blenderu. Nato dodamo: 5g konjak moke

Paleo Borovničeva ali jagodna tortica

Paleo Borovničeva ali jagodna tortica  Borovničeva ali jagodna tortica brez brez pečenja  Sestavine: 250g borovnic ali jagod, malin 100g kokos smetane brez sladkorja (narediš smetano iz kokos mleka-iz pločevinke posrgaš kokos kremo, ki se je naredila (strdila v hladilniku čez noč) in stepeš v smetano 250g kokos jogurta od MY LOVE MY LIFE – VEGAN PLAC 40-60g eritritol ali kokos sladkor – po okusu Ščep cimeta ½ ČŽ naribana limonina lupina 5g konjak moke 1 zavitek želatine  - naredi po navodilih, napis na ovitku Vse sestavine premešamo v blenderu, razen konjak moke in želatine . Nato dodamo konjak moko, dobro premešamo in na koncu še dodamo želatino. Premešamo in maso prelijemo v tortni model premer 16-22cm ali v okrasne posodice. Po želji. Postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Pred serviranjem okrasimo s sadjem in kokos smetano. Hvala Pajs brez obresti za sestavine .