Božični mehki keksi za izrezovat
Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze
Primerni za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Tisti, ki imamo SRČ - IBS ne smemo uporabljati eritritola, zamenjamo za nerafiniran surov trsni sladkor.
Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja
Hvala Pajs brez obresti za sestavine.
Hranilna vrednost za celotni recept:
632,1kcal 22,3gM / 14,2g OH / 6,3g S / 80,5g B / 40,3g V
Hranilna vrednost na keks od 40 odvisno od velikosti keksov:
15,8kcal 0,6g M / 0,4g OH / 0,2g S / 2g B / 1g V
Sestavine:
150g eritritol v prahu ali surov trsni sladkor nerafiniran ( za ljudi SRČ - IBS )
1 veliko jajce
60g masla (v mojem primeru veganski) – sobna temperature
125g bananina ali razmaščena mandljeva moka ali katera koli druga iz orehov moka
30g razmaščena kokos moka
par kapljic vanilijevega extrakta
60g skute brez laktoze ali kokos jogurt
Ščep soli
Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo eno kepo testa. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo na sobni temperature 30 minut.
Po 30 min testo razdelimo na dva dela in razvaljamo – jaz valjam med peko papirjema, ker mi je lažje. Lahko pa tudi brez. Po želji. Razvaljamo približno na 3 mm debelino.
Nato lahko izrezujemo razne Božične oblike keksov in jih zlagamo na pekač, na peko papir. S pomočjo kozarca sem izdolbla krog iz testa in nanj dala žig jelenčka in smrekice.
Pečemo na 170 stopinj celzija 5 min, nato na 150 stopinj celzija 15-20 minut.
Nato pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ene kekse lahko pustimo takšne kot so, druge posipamo z eritritolom v prahu in tretje lahko okrasimo - nabrizgamo s sladkorno – eritritolom v prahu dekoracijo.
Sestavine za sladkorno dekoracijo:
400g eritritol v prahu, ljudje s SRČ - IBS uporabite navaden sladkor
100g beljaka
Po želji ½ ČŽ limonin sok
V popolnoma čisti in suhi posodi dobro premešajte beljak in po želji dodan limonin sok. Nato dodajte počasi eritritol v prahu in premešajte, da se vse skupaj lepo poveže in, da dobimo gladko maso.
Maso napolnimo v brizgalno vrečko in dekoriramo kekse po želji. Kekse pustimo, da se s sladkorno maso popolnoma posušijo, preden hranimo v nepropustno škatlo za kekse.
Komentarji
Objavite komentar