Preskoči na glavno vsebino

Božični mehki keksi za izrezovat

Božični mehki keksi za izrezovat 


Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze 



Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze


Primerni za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Tisti, ki imamo SRČ - IBS ne smemo uporabljati eritritola, zamenjamo za nerafiniran surov trsni sladkor.
Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja

Hvala Pajs brez obresti za sestavine.

Hranilna vrednost za celotni recept:
632,1kcal 22,3gM / 14,2g OH / 6,3g S / 80,5g B / 40,3g V
Hranilna vrednost na keks od 40 odvisno od velikosti keksov:
15,8kcal 0,6g M / 0,4g OH / 0,2g S / 2g B / 1g V

Sestavine:
150g eritritol v prahu ali surov trsni sladkor nerafiniran ( za ljudi SRČ - IBS )
1 veliko jajce
60g masla (v mojem primeru veganski) – sobna temperature
125g bananina ali razmaščena mandljeva moka ali katera koli druga iz orehov moka
30g razmaščena kokos moka 
par kapljic vanilijevega extrakta
60g skute brez laktoze ali kokos jogurt
Ščep soli

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo eno kepo testa. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo na sobni temperature 30 minut.

Po 30 min testo razdelimo na dva dela in razvaljamo – jaz valjam med peko papirjema, ker mi je lažje. Lahko pa tudi brez. Po želji. Razvaljamo približno na 3 mm debelino.
Nato lahko izrezujemo razne Božične oblike keksov in jih zlagamo na pekač, na peko papir. S pomočjo kozarca sem izdolbla krog iz testa in nanj dala žig jelenčka in smrekice.

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Pečemo na 170 stopinj celzija 5 min, nato na 150 stopinj celzija 15-20 minut.
Nato pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ene kekse lahko pustimo takšne kot so, druge posipamo z eritritolom v prahu in tretje lahko okrasimo - nabrizgamo s sladkorno – eritritolom v prahu dekoracijo.

Božični mehki keksi brez glutena, brez laktoze

Sestavine za sladkorno dekoracijo:
400g eritritol v prahu, ljudje s SRČ - IBS uporabite navaden sladkor
100g beljaka
Po želji ½ ČŽ limonin sok
V popolnoma čisti in suhi posodi dobro premešajte beljak in po želji dodan limonin sok. Nato dodajte počasi eritritol v prahu in premešajte, da se vse skupaj lepo poveže in, da dobimo gladko maso.
Maso napolnimo v brizgalno vrečko in dekoriramo kekse po želji. Kekse pustimo, da se s sladkorno maso popolnoma posušijo, preden hranimo v nepropustno škatlo za kekse.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Veganski Čokoladni in kokosov liker

Veganski Čokoladni in kokosov liker  Veganski Čokoladni in kokosov liker (LOW FODMAP)  Hvala Pajs brez obresti za sestavine. Primeren za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ). Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja ČOKOLADNI LIKER Hranilna vrednost za celotni recept: 947,3kcal 8,7g M / 32g OH / 4,7g S / 13,8g B / 17,7g V Sestavine: 1l kokos, mandljevega, kokos ovseni ali čokoladno kokosovega mleka od Alpro ( jaz sem mešala 0,5l kokos ovseni in 0,5l čokoladni kokos od Alpro) 150g eritritola ali 50g kokos sladkor oz. po okusu 50g kakav v prahu brez dodanega sladkorja 1 NOcarb puding – čokolada od Pajs brez obresti 3dcl viski ali po izbiri rum 2dcl rastlinskega mleka odvzamemo in premešamo s pudingom. Preostalo mleko segrejemo do vretja.   Ko mleko zavre dodamo počasi mešanico pudinga in premešamo, dodamo eritr...

LCHF PALEO Velikonočni kruh

LCHF PALEO Velikonočni kruh  Velikonočni kruh brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja Čas priprave: Skupaj s časom pečenja približno 1h in 20 min Hranilna vrednost na celotni recept: 939,1kcal 32,7g M / 37,7g OH / 8,4g S / 118,1g B / 46,2g V Hranilna vrednost na 1 kos od 20: 47kcal 1,6g M / 1,9g OH / 0,4g S / 5,9g B / 2,3g V Hranilna vrednost na 1 kos od 25: 37,6kcal 1,3g M / 1,5g OH / 0,3g S / 4,7g B / 1,8g Sestavine: 80g razmaščene kokos moke 40g razmaščene makadamijeve moke 40g grahovi protein brez okusa (lahko zamenjamo za katero od oreščkov razmaščeno moko) 40g razmaščena arašidova moka – protein (lahko zamenjamo za katero drugo razmaščeno oreščkovo moko) 2g konjak moka 20-40g eritritol – po okusu 135g kokos mandelj mleko od Alpro, ki ima na 100g 24kcal 1 celo jajce 400g beljak 1dcl donat 1 vanilijev strok Vse sestavine dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Maso za Velikonočni kruh vlijemo v kruho...

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z...