Božična tortica z muškatno bučko
Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze
Čas priprave: 1h 10min skupaj s pečenjem plus ohlajanje tortice - najbolje pustiti ohladiti čez noč
Št. Kosov: 8-12 odvisno od debeline reza
Hranilna vrednost za celotno Božično tortico s premazom:
931,5kcal 60,7g M / 48,6g OH / 12,3g S / 62,4g B / 17,3g V
Hranilna vrednost za Božično tortico 1 kos od 10:
93,2kcal 6,1g M / 4,9g OH / 1,2g S / 6,2g B / 1,7g V
Pečemo na 180 stopinj celzija – 190 odvisno od moči pečice. Pečemo 40-50 min, med pečenjem preverimo ali je že pečeno.
Premer modela za torto od 12-16cm
Sestavine za biskvit:
Hvala Pajs brez obresti za sestavine.
400g muškatne bučke tehtaj surovo – skuhaj, naredi pire
2 jajci (Recept nadomesti: 1 jajce. Cela semena zmeljite v mlinčku za kavo.
Sestavine:
1 žlica mLetih chia semen
3 žlice vode
Priprava:
Zmešamo mleta semena in toplo vodo. Z žlico dobro premešamo, nato postavimo v hladilnik za 15 minut, da se masa lepo strdi.
35g beljaka namesto beljaka lahko damo jabolčno čežano - kašo 50g ali pretlačeno, zrelo banano
100g kokos mleko
1/2ČŽ ingver mleti
1/2ČŽ muškatni orešček
1ČŽ cimeta
Ščep mleti klinčki
30-50g eritritol ali kokos sladkor ali javorjev sirup – po okusu
2Ž stisnjen limonin sok
100g mandljevo maslo
Po želji dodamo konjak ali rum ali viski – po okusu.
Vse sestavine premešamo. Tortni model premer 12-16cm posprejamo z oljem in pečemo na 180-190 stopinj celzija, od 40-50 minut, odvisno od moči pečice, preveri med pečenjem.
Pustimo, da se ohladi in nato odvzamemo tortni okvir in okrasimo po želji. Ali samo s kokos ali riževo smetano, kateri dodamo 2g konjak moke za čvrstost in po želji eritritol v prahu – po okusu.
Okrasimo z orehi ali mandlji in jagodami – po želji in razpoloženju.
Komentarji
Objavite komentar