Preskoči na glavno vsebino

Božična tortica z muškatno bučko

Božična tortica z muškatno bučko

Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze


Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze

Čas priprave: 1h 10min skupaj s pečenjem plus ohlajanje tortice - najbolje pustiti ohladiti čez noč
Št. Kosov: 8-12 odvisno od debeline reza
Hranilna vrednost za celotno Božično tortico s premazom:
931,5kcal 60,7g M / 48,6g OH / 12,3g S / 62,4g B / 17,3g V
Hranilna vrednost za Božično tortico 1 kos od 10:

Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze

93,2kcal 6,1g M / 4,9g OH / 1,2g S / 6,2g B / 1,7g V
Pečemo na 180 stopinj celzija – 190 odvisno od moči pečice. Pečemo 40-50 min, med pečenjem preverimo ali je že pečeno.
Premer modela za torto od 12-16cm

Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze


Sestavine za biskvit:
Hvala Pajs brez obresti za sestavine.
400g muškatne bučke tehtaj surovo – skuhaj, naredi pire
2 jajci (Recept nadomesti: 1 jajce. Cela semena zmeljite v mlinčku za kavo.
Sestavine:
1 žlica mLetih chia semen
3 žlice vode
Priprava:
Zmešamo mleta semena in toplo vodo. Z žlico dobro premešamo, nato postavimo v hladilnik za 15 minut, da se masa lepo strdi.
35g beljaka namesto beljaka lahko damo jabolčno čežano - kašo 50g ali pretlačeno, zrelo banano
100g kokos mleko
1/2ČŽ ingver mleti
1/2ČŽ muškatni orešček
1ČŽ cimeta
Ščep mleti klinčki
30-50g eritritol ali kokos sladkor ali javorjev sirup – po okusu
2Ž stisnjen limonin sok
100g mandljevo maslo
Po želji dodamo konjak ali rum ali viski – po okusu.

Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze

Vse sestavine premešamo. Tortni model premer 12-16cm posprejamo z oljem in pečemo na 180-190 stopinj celzija, od 40-50 minut, odvisno od moči pečice, preveri med pečenjem.

Božična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktozeBožična tortica z muškatno bučko in mandljevim maslom brez glutena, brez laktoze

Pustimo, da se ohladi in nato odvzamemo tortni okvir in okrasimo po želji. Ali samo s kokos ali riževo smetano, kateri dodamo 2g konjak moke za čvrstost in po želji eritritol v prahu – po okusu. 
Okrasimo z orehi ali mandlji in jagodami – po želji in razpoloženju.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

LCHF PALEO Kokosov sladoled

LCHF PALEO Kokosov sladoled   Kokosov sladoled brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja  Priprava časa z delom in skupaj zmrzovanjem: 3-4 ure Priprava časa samo z delom in mešanjem na sladoledni apparat: 1 ura Lahko razdelis na 2-4 porcije ali imaš za prigrizek, pa pajsneš cel sladoled sam. Hranilna vrednost na celotni recept: 278,5kcal 21,3g M / 9,3g OH / 1,8g S / 7,1g B / 8,6, V Sestavine: 250g kokos mleko, na 100g naj vsebuje vsaj 6-7g maščobe (iz hladilnika, da je strjen) 200g kokos jogurt Eritritol po okusu – v prahu Cimet Vanilija v prahu ali strok vanilije Vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Po izbiri lahko dodamo 2-3g konjak moke in dobro zmešamo v mešalniku (za boljšo gostoto). Postavimo v zmrzovalnik  in nekje na pol ure premešamo sladoled. V zmrzovalniku naj bo od 1-3 ur bos videl-a med mešanjem kakšna bo konsistenca. Morda bo potrebno več ali manj časa. Če pa imamo sladoledni apparat pa sladoledno maso damo v apparat in pustimo,

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh  Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze  Sestavine: 300g prosene kaše – surovo proso 350ml mlačne vode 40ml oljčnega olja 1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec  ( Hvala Pajs brez obresti ) ½ vinski kamen v vrečki ½ ČŽ soli – oz po okusu Po izbiri lahko dodate kakšna semena 1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase. 3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec. 4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje. 5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom. 6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo. 7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač. 8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepih

Vegansko kokosovo pecivo-kocke

Vegansko kokosovo pecivo-kocke  Veganske kokosove kocke brez glutena, brez laktoze, brez jajc, brez sladkorja  Biskvit: Predhodno segrejemo pečico na 170-180 stopinj celzija. 400g ( če brez glutena uporabimo razmaščeno mandljevo moko ali mešanico moke brez glutena) v nasprotnem primeru lahko uporabimo pirino moko ) 100g kokosovih mrvic 120g kokos sladkor ½ ČŽ sode bikarbone 60g kokos olje ali oljčno olje – tekoče 1 strok vanilijev 3 ČŽ naravni vanilijev extract – po izbiri, ni nujno, če nimaš – izboljša pa okus 4 Ž rum ali viski – tudi po izbiri – ampak sedaj med prazniki poda magično noto 1 ČŽ cimet ¼ klinčki v prahu Par kapljic limonin in pomarančni extract – olje / ali naribana lupine, mora biti BIO ½ L donat Z mešalnikom dobro premešamo. Pekač premer pribl. 37 cm x 21 cm posprejamo z oljem ali vanj damo peko papir in tudi posprejamo z oljem. Maso vlijemo v pekač in pečemo na 170-180 stopinj celzija – odvisno od moči pečice približno 30 minut. Prever