Preskoči na glavno vsebino

Praznična Zebra tortica

Praznična Zebra tortica 

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena 

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Primerna za ljudi s celiakijo, laktozno intoleranco, ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in ljudi, ki ne smejo uživati fermentiranih sladkorjev ( LOW FODMAP ).
Brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja


Hranilna vrednost za celotni recept:
673,9kcal 22gM / 31,5g OH / 4,4g S / 61,6g B / 40,1g V

Hranilna vrednost na kos od 10 odvisno od debeline reza:
67,4kcal 2,2g M / 3,2g OH / 0,4g S / 6,2g B / 4g V

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Sestavine:
40g vanilijevih proteinov ali lahko zamenjamo mandljeva moka ali pirina moka
60g razmaščena kokos moka
20-30g javorjev sirup ali 40-80g eritritol – po okusu
Vanilijev in pomarančni extract – nekaj kapljic
2 jajci
200g beljak
120g kokos mleko
20-50ml viski ali rum – po okusu (jaz sem dala 50ml)

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Nato maso razpolovimo na pol. Ena polovica ostane takšna kot je, drugi pa dodamo:

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

10g čokoladnih proteinov – lahko izpustimo, če nimamo ali zamenjamo s stopljeno čokolado brez dodanega sladkorja  20g
15g kakav v prahu brez sladkorja
Ščep cimeta in klinčki

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Dobro premešamo. Če menimo, da je masa pregosta, dodamo po žlicah kokos mleko.
Nato model za torto posprejamo z oljem in napolnimo model z masama.

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Masi dodajamo z dvema žlicama v model. Ena žlica vanilij mase spustimo v sredino tortnega modela, nato v to enako sredino spustimo eno žlico čokoladne mase. Nato spet ena žlica vanilij mase v isto sredino in v enako sredino čokoladna masa ene žlice in tako naprej vse dokler ne porabimo obe masi.
Vsako žlico spustimo v sredino modela. Model naj bo 16-18cm premer.

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Pečemo na 180 stopinj celzija 25-30 minut. Nato pustimo, da se tortica popolnoma ohladi. Okrasimo jo lahko z Božičnimi keksi, malinami, orehi – po želji.

Božična Zebra tortica brez laktoze, brez glutena

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

LCHF PALEO Kokosov sladoled

LCHF PALEO Kokosov sladoled   Kokosov sladoled brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja  Priprava časa z delom in skupaj zmrzovanjem: 3-4 ure Priprava časa samo z delom in mešanjem na sladoledni apparat: 1 ura Lahko razdelis na 2-4 porcije ali imaš za prigrizek, pa pajsneš cel sladoled sam. Hranilna vrednost na celotni recept: 278,5kcal 21,3g M / 9,3g OH / 1,8g S / 7,1g B / 8,6, V Sestavine: 250g kokos mleko, na 100g naj vsebuje vsaj 6-7g maščobe (iz hladilnika, da je strjen) 200g kokos jogurt Eritritol po okusu – v prahu Cimet Vanilija v prahu ali strok vanilije Vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Po izbiri lahko dodamo 2-3g konjak moke in dobro zmešamo v mešalniku (za boljšo gostoto). Postavimo v zmrzovalnik  in nekje na pol ure premešamo sladoled. V zmrzovalniku naj bo od 1-3 ur bos videl-a med mešanjem kakšna bo konsistenca. Morda bo potrebno več ali manj časa. Če pa imamo sladoledni apparat pa sladoledno maso damo v apparat in pustimo,

Fermentirani proseni kruh

Fermentirani proseni kruh  Fermentirani proseni kruh brez kvasa, brez glutena in brez laktoze  Sestavine: 300g prosene kaše – surovo proso 350ml mlačne vode 40ml oljčnega olja 1 velika žlica ali 10g  indijski trpotec  ( Hvala Pajs brez obresti ) ½ vinski kamen v vrečki ½ ČŽ soli – oz po okusu Po izbiri lahko dodate kakšna semena 1. Proso namakamo v vodi vsaj 6 ur. Nato precedimo in dobro operemo in dobro odcedimo. 2. Proso nato damo v blender s polovico vode, torej 175ml vode  in dobro zblendamo do gladke mase. 3. V drugo polovico vode 175ml zmešamo indijski trpotec. 4. V zmleto maso prosa dodamo vinski kamen, sol in olje. 5. Vodo z rastopljenim indijskim trpotcem vmešamo v maso s prosom, oljem, soljo in vinskim kamnom. 6. Mešamo približno 6-10 minut z metlo za testo. 7. Vlijemo v pekač za kruh obložen s peko papirjem ali v dobro nameščen pekač. 8. Pustimo vzhajati 6-8 ur – najbolje čez noč. In najbolje v pečici kjer je bolj obvarovano prepih

Vegansko kokosovo pecivo-kocke

Vegansko kokosovo pecivo-kocke  Veganske kokosove kocke brez glutena, brez laktoze, brez jajc, brez sladkorja  Biskvit: Predhodno segrejemo pečico na 170-180 stopinj celzija. 400g ( če brez glutena uporabimo razmaščeno mandljevo moko ali mešanico moke brez glutena) v nasprotnem primeru lahko uporabimo pirino moko ) 100g kokosovih mrvic 120g kokos sladkor ½ ČŽ sode bikarbone 60g kokos olje ali oljčno olje – tekoče 1 strok vanilijev 3 ČŽ naravni vanilijev extract – po izbiri, ni nujno, če nimaš – izboljša pa okus 4 Ž rum ali viski – tudi po izbiri – ampak sedaj med prazniki poda magično noto 1 ČŽ cimet ¼ klinčki v prahu Par kapljic limonin in pomarančni extract – olje / ali naribana lupine, mora biti BIO ½ L donat Z mešalnikom dobro premešamo. Pekač premer pribl. 37 cm x 21 cm posprejamo z oljem ali vanj damo peko papir in tudi posprejamo z oljem. Maso vlijemo v pekač in pečemo na 170-180 stopinj celzija – odvisno od moči pečice približno 30 minut. Prever