LCHF PALEO kokosova sladoled torta
Hladna kokosova sadna torta – sladoled tortica
Kokos je bogat z dragocenimi minerali, katere naše telo še kako potrebuje. Vsebuje beljakovine, zelo zdrave maščobe, kalij, fosfor in magnezij. Kokos deluje protistresno. Mladi kokos s cimetom, kardamom, ingverjem in ostalimi začimbami deluje, oziroma pomaga pri presnovi. In še ena zanimivost, da kokosova maščoba ne redi, ravno nasprotno. Predvsem spodbudi izgorevanje maščob. Kokos se uporablja kot krema za obraz, stopala in prav tako kot maska za lase.
Brez dodanega sladkorja, brez laktoze in brez glutena.
Čas priprave rulada: 20-25min
Čas priprave Kreme: 10min
Skupni čas s hlajenjem v hladilniku:
Približno 4 ure ali če hladimo čez noč – plus nočni čas.
Število kosov kokos sladoledne tortice: 8-10 kosov
Hranilna vrednost za celotni recept:
3,566,9kcal 320gM / 65,5g OH / 50,8g S / 96,7g B / 76,3g V
Hranilna vrednost za 1 kos od 10-ih:
356,7kcal 32g M / 6,6g OH / 5,1g S / 9,7g B / 7,6g V
5 beljakov (stepi v sneg) ali pustiš nestepenega v sneg - po želji
3 rumenjaki
Rumenjakom dodaj:
2 žlici psyllium indijski trpotec
2 žlici razmaščene kokos moke
10g eritritola
Vse sestavine počasi dodaj k stepenemu snegu beljakov. Z metlicami ali mešalnikom dobro premešaj, da ne bo grudic.
Na peko papir vlij kremo. Pečemo na 180 stopinj celzija 10 minut in nato na 200 stopinj 10 minut, odvisno od moči pečice.
Pečen biskvit zrolaj v valj in pustimo, da se ohladi. Nato odvijemo biskvit in namažemo z vanilijevo ali s čokoladno kremo.
Krema za rulado:
2 žlici chia semen namočenih v kokos jogurt – vsaj 20 min
200 g kokos jogurta
1 strok vanilije
1 žlička cimeta
1 naribana bio limona ali limeta
1 stisnjena limeta
20-30g eritritola – po okusu
1g konjak moka ali po občutku 3g, v primeru, da meniš, da ni dovolj močna krema
V blenderu dobro premešaj, ko dodaš konjak moko.
Pri čokoladni kremi dodamo 100% kakav približno 10g.
Ohlajeno rulado premažemo s kremo in postavimo v hladilnik.
Nato se lotimo Kreme za torto.
400g kokos Kreme 100%
400g kokos jogurt
1/2Ž cimeta
1 strok vanilije
1 stisnjena limeta
2 naribani limeti – lupine ali 1 limona
250g višenj ali gozdnih sadežev – zmrznjenih
40-60g eritritol – po okusu
Vse sestavine premešamo. Na koncu dodamo višnje ali gozdne sadeže, nežno premešamo.
Iz hladilnika vzamemo rulado in jo narežemo na kose.
V ovalno posodo položimo plastični folijo. Posodo na dnu in po vseh stenah vse do vrha položimo s kosi narezane rulade. V center posode napolnimo vse do vrha kremo za torto. Vrh pokrijemo s preostalimi kosi rulade in pokrijemo s plastično folijo. Obtežimo s 5 ali 6 krožniki in postavimo v hladilnik čez noč ali za 3-4 ure.
Po pretečenem času hlajenja posodo obrnemo narobe, da torta pade ven in plastično folijo odstranimo. Okrasimo s par višnjami in metinimi listi. Po želji lahko preko torte prelijemo stopljeno 100% čokolado in po vrhu potrosimo z zdrobljenimi oreščki.
Hvala Pajs brez obresti za razmaščeno kokos moko, chia semena, konjak moko, kakav in eritritol.
Komentarji
Objavite komentar