Preskoči na glavno vsebino

LCHF in PALEO Potica

LCHF in PALEO Potica


LCHF in PALEO Lešnikova ali orehova potica brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja

LCHF in PALEO Potica

Za približno 10 kosov – odvisno od debelina reza – 1 kos vsebuje:
155,7kcal 13,9g M / 3,5g OH / 0,9g S / 5,5g B / 3,4g V

Hranilna vrednost za celotni recept testo:
384,3kcal 21,2g M / 13g OH / 3,6g S / 32,3g B / 23,3g V

Hranilna vrednost za celotni recept nadev:
1.173kcal 118,2g M / 22,3g OH / 5,2g S / 22,7g B / 10,5g V

Hranilna vrednost za celotni recept:
1.557,3kcal 139,3g M / 35,2g OH / 8,7g S / 54,9g B / 33,8g V

Sestavine za testo:
63g skute brez laktoze ali kokos jogurt
1 jajce lahko zamenjaš za 50g jabolčne kaše
20g avokado zmečkan ali 20g masla – stopljen ali mehki
7g indijski trpotec
10g razmaščena lanena moka
10g razmaščena mandljeva moka
20g razmaščena kokos moka
9g razmaščena makadamijeva moka
9g mletih lešnikov
2 žlici eritritol mleti – v prahu ali kokos sladkor
½ ČŽ sode bikarbone
Naribana limonina lupina ene limone ali pol
½ ČŽ cimet

Vse sestavine dobro premešamo. Če občutimo, da je testo presuho dodamo malo kokos mleka po kapljicah ali rum in še enkrat premešamo. Testo oblikujemo v kroglo, ovijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Med tem časom pripravimo nadev za potico.

LCHF in PALEO Potica

Nadev:
150g zmletih lešnikov ali orehov ali mandljev – po želji
½ Ž kokos maslo 
½ ČŽ cimeta
1 Ž namočenih goji jagod ali dateljnov (nasekljanih) – po želji 
50g kokos mleka
6 Ž eritritol v prahu ali kokos sladkor
Viski ali rum po okusu in po izbiri

Vse sestavine dobro premešamo. V primeru, da želimo maso bolj podobno maslu, lahko orehe dlje časa miksamo v mešalniku, da začnejo izločati maščobo. Okus in izbiro prepuščam posamezniku, omenim za opomnik, da je tudi to možno.

Ko preteče ena ura počivanja testa, vzamemo testo iz hladilnika in testo valjamo med dvema peki papirjema, da se testo ne sprime na valjar. Razvaljamo na debelino približno 4mm. 
Nato na testo ali razmažemo namaz oz. nadev ali če je možno razvaljamo in položimo na testo. Odvisno od nadeva – ali je bolj mazljiv ali ne. Odvisno od posameznika ali ima rad sočen nadev ali manj sočen.

LCHF in PALEO Potica

Nežno, res zelo nežno zvijemo testo z nadevom in prestavimo v pekač oz. model, ki je lahko obložen s peki papirjem, lahko tudi posprejamo z oljem model. 
Pečemo približno 40-50 minut na 170 stopinj celzija.
Po kakšnih 20 minutah pečenja lahko potico tudi premažemo po vrhu z rumenjakom ali kokos mlekom, po želji.
Pečeno potico ohladimo, potrosimo z eritritolom v prahu, dodamo za dekoracijo kakšen oreh ali lešnik in postrezimo.

Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke, eritritol in začimbe.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Paleo in LCHF rools ala Mojca

Paleo in LCHF rolls ala Mojca  Brez glutena, brez dodanega sladkorja, brez laktoze Čas priprave: 30 min Za 4-6 oseb Sestavine: 25g razmaščene mandljeve moke 35g vegy proteinov – če nimaš zamenjaj za mandljevo ali kokos moko 20g razmaščene makadamijeve moke 20g razmaščena bučna semena moka 10g razmaščena kokos moka 5g ovseni kosmiči brez glutena ali zamenjaj za eno izmed prejšnjih zapisanih mok 1 ČŽ soda bikarbona Ščep soli 3 cela kokošja pašniška jajca 100g beljaka Vse suhe sestavine dobro premešamo, nato dodamo jajca in beljak. Dobro premešamo. Pustimo stati 10 min, da se masa malo zgosti. Po pretečenem času oblikujemo z mokrimi dlanmi okrogle rollse – kajzerice 6 komadov. Zelo nežno, ker testo je mehko, ampak gre oblikovati, če imamo mokre dlani. Nato položimo na pekač, na peko papir. Pečemo na 180-190 stopinj celzija 15 min. Serviramo tople ali hladne. Hranilna vrednost za celotni recept: 736,2kcal 31,7g M / 21,3g OH / 1,8g S / 87,5g B / 11g V...

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap

Keksi za izrezovat lchf, low fodmap  Mehki vanilijevi keksi brez laktoze, brez glutena, low fodmap  Pa naj bo lep, miren in poln ljubezni Božični čas, ki naj traja vso leto. Sneg je iskriv kot milijon majhnih sončkov. Sestavine: 300g bananine moke 270g riževe moke – lahko zamenjate za katero od razmaščenih mok 4 rumenjaki 350g vegansko maslo ali kokos maslo 1dcl rastlinsko mleko po izbiri brez dodanega sladkorja 1 vanilijev strok ½ ČŽ soda bikarbona 1 veganski vanilijev pudding brez dodanega sladkorja ali od pajs brez obresti 200g nerafiniran surov trsni sladkor zmlet v prahu ali eritritol v prahu – po izbiri Pečico predhodo segrejemo na 180 stopinj celzija in pečemo 12 min odvisno od moči pečice. Vse sestavine dobro premešamo. Najbolje, da izdelujemo Božične kekse na leseni površini. Potrosimo jo z izbrano moko in testo razvaljamo, najbolje z lesenim valjarjem. Lahko valjamo med dvema peki papirejma ali brez, poskusimo, kaj nam leži najbolje. Izr...

Paleo pečen bučkin cvet

Paleo pečen bučkin cvet  Paleo bučkin cvet brez laktoze, brez glutena  Čas priprave: 10-15 min Hranilna vrednost za eno palačinko: 82,3kcal 1,1g M / 2,3g OH / 0g S / 15,8g B / 4,1g V Sestavine za 1 palačinko: 10g razmaščene kokos moke ali katere koli razmaščene moke iz oreščkov 5g grahovih beljakovin ali katero od razmaščenih mok - makadamijeva bi pasala 100g beljaka ali 1 celo jajce ščep cimeta Vse sestavine dobro premešamo. Cvetove bučk namakamo v maso in spečemo v tefal posodi, na ogretem kokosovem olju (1/2 čajne žličke kokosovega olja, toliko, da se cvet ne sprime na posodo). Pečene cvetove odlagamo na krožnik in serviramo tople ali hladne. Moj okus je, da cvetove bučk najraje pojem takoj, ko so pečeni. Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke .