Preskoči na glavno vsebino

LCHF in PALEO Potica

LCHF in PALEO Potica


LCHF in PALEO Lešnikova ali orehova potica brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja

LCHF in PALEO Potica

Za približno 10 kosov – odvisno od debelina reza – 1 kos vsebuje:
155,7kcal 13,9g M / 3,5g OH / 0,9g S / 5,5g B / 3,4g V

Hranilna vrednost za celotni recept testo:
384,3kcal 21,2g M / 13g OH / 3,6g S / 32,3g B / 23,3g V

Hranilna vrednost za celotni recept nadev:
1.173kcal 118,2g M / 22,3g OH / 5,2g S / 22,7g B / 10,5g V

Hranilna vrednost za celotni recept:
1.557,3kcal 139,3g M / 35,2g OH / 8,7g S / 54,9g B / 33,8g V

Sestavine za testo:
63g skute brez laktoze ali kokos jogurt
1 jajce lahko zamenjaš za 50g jabolčne kaše
20g avokado zmečkan ali 20g masla – stopljen ali mehki
7g indijski trpotec
10g razmaščena lanena moka
10g razmaščena mandljeva moka
20g razmaščena kokos moka
9g razmaščena makadamijeva moka
9g mletih lešnikov
2 žlici eritritol mleti – v prahu ali kokos sladkor
½ ČŽ sode bikarbone
Naribana limonina lupina ene limone ali pol
½ ČŽ cimet

Vse sestavine dobro premešamo. Če občutimo, da je testo presuho dodamo malo kokos mleka po kapljicah ali rum in še enkrat premešamo. Testo oblikujemo v kroglo, ovijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Med tem časom pripravimo nadev za potico.

LCHF in PALEO Potica

Nadev:
150g zmletih lešnikov ali orehov ali mandljev – po želji
½ Ž kokos maslo 
½ ČŽ cimeta
1 Ž namočenih goji jagod ali dateljnov (nasekljanih) – po želji 
50g kokos mleka
6 Ž eritritol v prahu ali kokos sladkor
Viski ali rum po okusu in po izbiri

Vse sestavine dobro premešamo. V primeru, da želimo maso bolj podobno maslu, lahko orehe dlje časa miksamo v mešalniku, da začnejo izločati maščobo. Okus in izbiro prepuščam posamezniku, omenim za opomnik, da je tudi to možno.

Ko preteče ena ura počivanja testa, vzamemo testo iz hladilnika in testo valjamo med dvema peki papirjema, da se testo ne sprime na valjar. Razvaljamo na debelino približno 4mm. 
Nato na testo ali razmažemo namaz oz. nadev ali če je možno razvaljamo in položimo na testo. Odvisno od nadeva – ali je bolj mazljiv ali ne. Odvisno od posameznika ali ima rad sočen nadev ali manj sočen.

LCHF in PALEO Potica

Nežno, res zelo nežno zvijemo testo z nadevom in prestavimo v pekač oz. model, ki je lahko obložen s peki papirjem, lahko tudi posprejamo z oljem model. 
Pečemo približno 40-50 minut na 170 stopinj celzija.
Po kakšnih 20 minutah pečenja lahko potico tudi premažemo po vrhu z rumenjakom ali kokos mlekom, po želji.
Pečeno potico ohladimo, potrosimo z eritritolom v prahu, dodamo za dekoracijo kakšen oreh ali lešnik in postrezimo.

Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke, eritritol in začimbe.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze

Ajdov kruh brez kvasa, glutena in laktoze  Ajdov kruh za vsakogar  Sestavine: 280 g ajdove moke 400 g kokos jogurt brez dodanih sladkorjev 50g vode 1 žlica olivnega olja ali kokos olja 1/2 čajne žličke sode bikarbone 1/2 čajne žličke soli  25g Po želji lahko dodaš narezane orehe ali mandlje ali bučna semena Vse sestavine, razen oreščkov, dobro premešamo. Na koncu dodamo semena oz. oreščke in premešamo. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj celzija. Pekač za kruh obložimo s peko papirjem in vanj damo maso za kruh. Pečemo približno 55 – 60 minut odvisno od moči pečice, preveri po 45 minutah z nožem kakšno je stanje. Če še ni pečeno podaljšaj za 10-15 minut. Jaz sem pekla približno 55-60 minut. Ko je kruh pečen, ga odvzamemo iz pekača in odložimo na rešetke, kjer se lažje ohladi. Vem, vem, najboljši je hrustljavi, sveži kruh, ampak počakaj vsaj 30 minut, nato odreži kos in poskusi. Ampak najbolje ga je rezati, ko je popolnoma ohlajen. Pa dober tek se naj prične za mizo z dobrimi ljudm

Flufi Čokoladni Kavni mousse

Flufi Čokoladni Kavni mousse  Flufi Čokoladni Kavni mousse brez sladkorja, brez laktoze in brez glutena  Čas priprave z delom: 15min Skupaj s hlajenjem: 2-3 ure 15 min Za 3-5 kozarcev – odvisno od količine serviranja. Hranilna vrednost za celotni recept: 306,1kcal 10,3g M / 10,3g OH / 7,5g S / 41,6g B / 6g V Hranilna vrednost za 1 porcijo od 3: 102kcal 3,4g M / 3,4g OH / 2,5g S / 13,9g B / 2g V Sestavine: 300g beljak – stepen v trd sneg (v sneg počasi dodajaj 120g eritritola v prahu). Nato še dodaj 3g konjak moke in stepi). Stepen sneg postavi v hladilnik. 200g kokosov jogurt 300g kokos mandljevo mleko od Alpro ali riževo mleko z naravno vanilijo iz Müller-a-slastno je 5g konjak moka 2Ž limonin sok stisnjen 1/2Ž naribane pomarančne lupine ali limonine-je pa bolje pomarančne 1Ž vanilija v prahu Ščep soli Kokosovo ali riževo mleko in kokosov jogurt, limonin sok, pomarančna lupine, vanilija in sol premešamo v blenderu. Nato dodamo: 5g konjak moke

Paleo Borovničeva ali jagodna tortica

Paleo Borovničeva ali jagodna tortica  Borovničeva ali jagodna tortica brez brez pečenja  Sestavine: 250g borovnic ali jagod, malin 100g kokos smetane brez sladkorja (narediš smetano iz kokos mleka-iz pločevinke posrgaš kokos kremo, ki se je naredila (strdila v hladilniku čez noč) in stepeš v smetano 250g kokos jogurta od MY LOVE MY LIFE – VEGAN PLAC 40-60g eritritol ali kokos sladkor – po okusu Ščep cimeta ½ ČŽ naribana limonina lupina 5g konjak moke 1 zavitek želatine  - naredi po navodilih, napis na ovitku Vse sestavine premešamo v blenderu, razen konjak moke in želatine . Nato dodamo konjak moko, dobro premešamo in na koncu še dodamo želatino. Premešamo in maso prelijemo v tortni model premer 16-22cm ali v okrasne posodice. Po želji. Postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Pred serviranjem okrasimo s sadjem in kokos smetano. Hvala Pajs brez obresti za sestavine .