LCHF in PALEO Potica
LCHF in PALEO Lešnikova ali orehova potica brez glutena, brez laktoze in brez sladkorja
Za približno 10 kosov – odvisno od debelina reza – 1 kos vsebuje:
155,7kcal 13,9g M / 3,5g OH / 0,9g S / 5,5g B / 3,4g V
Hranilna vrednost za celotni recept testo:
384,3kcal 21,2g M / 13g OH / 3,6g S / 32,3g B / 23,3g V
Hranilna vrednost za celotni recept nadev:
1.173kcal 118,2g M / 22,3g OH / 5,2g S / 22,7g B / 10,5g V
Hranilna vrednost za celotni recept:
1.557,3kcal 139,3g M / 35,2g OH / 8,7g S / 54,9g B / 33,8g V
Sestavine za testo:
63g skute brez laktoze ali kokos jogurt
1 jajce lahko zamenjaš za 50g jabolčne kaše
20g avokado zmečkan ali 20g masla – stopljen ali mehki
7g indijski trpotec
10g razmaščena lanena moka
10g razmaščena mandljeva moka
20g razmaščena kokos moka
9g razmaščena makadamijeva moka
9g mletih lešnikov
2 žlici eritritol mleti – v prahu ali kokos sladkor
½ ČŽ sode bikarbone
Naribana limonina lupina ene limone ali pol
½ ČŽ cimet
Vse sestavine dobro premešamo. Če občutimo, da je testo presuho dodamo malo kokos mleka po kapljicah ali rum in še enkrat premešamo. Testo oblikujemo v kroglo, ovijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Med tem časom pripravimo nadev za potico.
Nadev:
150g zmletih lešnikov ali orehov ali mandljev – po želji
½ Ž kokos maslo
½ ČŽ cimeta
1 Ž namočenih goji jagod ali dateljnov (nasekljanih) – po želji
50g kokos mleka
6 Ž eritritol v prahu ali kokos sladkor
Viski ali rum po okusu in po izbiri
Vse sestavine dobro premešamo. V primeru, da želimo maso bolj podobno maslu, lahko orehe dlje časa miksamo v mešalniku, da začnejo izločati maščobo. Okus in izbiro prepuščam posamezniku, omenim za opomnik, da je tudi to možno.
Ko preteče ena ura počivanja testa, vzamemo testo iz hladilnika in testo valjamo med dvema peki papirjema, da se testo ne sprime na valjar. Razvaljamo na debelino približno 4mm.
Nato na testo ali razmažemo namaz oz. nadev ali če je možno razvaljamo in položimo na testo. Odvisno od nadeva – ali je bolj mazljiv ali ne. Odvisno od posameznika ali ima rad sočen nadev ali manj sočen.
Nežno, res zelo nežno zvijemo testo z nadevom in prestavimo v pekač oz. model, ki je lahko obložen s peki papirjem, lahko tudi posprejamo z oljem model.
Pečemo približno 40-50 minut na 170 stopinj celzija.
Po kakšnih 20 minutah pečenja lahko potico tudi premažemo po vrhu z rumenjakom ali kokos mlekom, po želji.
Pečeno potico ohladimo, potrosimo z eritritolom v prahu, dodamo za dekoracijo kakšen oreh ali lešnik in postrezimo.
Hvala Pajs brez obresti za razmaščene moke, eritritol in začimbe.
Komentarji
Objavite komentar